Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5294047 www.bgdnes.bg

Доган не дойде лично да си вземе наградата, забранили му да стъпва в музея

Днес почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган бе награден с почетния знак за лидерство „Стефан Стамболов” за личен лидерски принос към държавността, но не дойде лично да си получи наградата в сградата във Военноисторическия музей. От негово име я взе Станислав Анастасов, зам.-председател на ПГ на ДПС. Проф. Димитър Иванов – директор на Института за изследване и развитие на лидерството, разказа за случилото се пред "Епицентър".

"Един час преди началото на конференцията разбрах, че служебни лица от Министерството на отбраната са заявили категорично на директора на Военно-историческия музей доц. Соня Пенкова, че Ахмед Доган не бива да влиза на територията на военното министерство, каквато е музеят", обясни Иванов. Той допълни, че мотиви не са били дадени, а реакцията е била много остра и категорично забранителна.

Реклама

Иванов коментира какво би станало, ако Доган бе дошъл в музея въпреки заповедта: "На място нищо не би могло да стане, защото все пак ние живеем в демократична и правова държава. Мероприятието е организирано със съответното разрешение и съдействие на Военно-историческия музей, който е съучредител на наградата за лидерство, и представя любезното домакинство. А ние от своя страна им предоставяме бюлетините, които издаваме, за тяхната библиотека. Освен това, тук няма въоръжена охрана, няма сили на Министерство на отбраната, които биха дали отпор на присъствието на един председател на българска политическа партия".

Той допусна и въз основа на какво би могла да е заповедта: "Вероятно на базата на някакви предпочитания или на някакви различия по отношение на политическите партии, каквито представляват те двамата. Министърът на отбраната Ненчев представлява Земеделски съюз, който е част от Реформаторския блок, който пък е коалиционен партньор на ГЕРБ. Т.е. съуправляваща партия. А другият – Ахмед Доган, е почетен председател на партия, която е в опозиция.

И вероятно представителят на управляващата партия смята, че има право да забрани на представителя на опозицията да посети обществено място в столицата на България. Дори зададох въпроса: „Ако дойде Ахмед Доган и си купи билет за вход в музея, дали ще го допуснат да разгледа експозицията или не.“ Но нямаше кой да ми отговори на този въпрос".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама