Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5297013 www.bgdnes.bg

Убиецът на Вероника пак на съд

Делото за убийството на студентката Вероника Здравкова започва на втора инстанция в понеделник. Тогава в Апелативния съд във Велико Търново ще е насрочено първото заседание след обжалването от килъра Илиян Здравков.

На първа инстанция той получи 30 години пандиз, както и да плати 200 хил. лв. кръвнина на родителите на Вероника, което няма как да се случи, тъй като циганинът няма имущество.
Бащата на студентката Трайчо Трайков коментира пред "България Днес", че е много притеснен от развоя на предстоящото дело, и смята, че присъдата на рецидивиста ще бъде намалена с 5 години.
В навечерието на процеса друг съд отмени наказанието на прокурор, наложено заради освобождаването на Илиян Здравков от пандиза преди убийството.
Решението е на Върховния административен съд. Казусът стигна до там, след като прокурор Юлияна Станева-Нейкова от държавното обвинение в Стара Загора поиска да й бъде отменена наложената "забележка" за това, че циганинът рецидивист Илиян Здравков се е озовал на свобода, въпреки че трябвало да е зад решетките. Именно в краткия период, в който се разхожда по улиците, той уби 23-годишната Вероника. На демонстрациите след нейната смърт беше направено искане Станева да подаде оставка.
Наказанието първоначално бе наложено от административния ръководител на Станева-Нейкова Дичо Атанасов, а по-късно потвърдено от Висшия съдебен съвет.
Юлияна Станева се обоснова, че наказанието й е незаконно. Тя припомни, че декември 2014-та е трябвало да се яви на дело срещу Илиян Здравков, който обжалвал своя присъда. По това време той още е зад решетките и прокурор Станева се запознала с писмо, според което той трябвало да бъде пуснат през декември, но не се посочвало коя година. Тя прави запитване и става ясно, че след заседанието по делото Здравков ще има да лежи още 25 дни. Така тя обяснява, че не е поискала промяна на мярката "подписка" на циганина с по-строга, защото пускането му е било бъдещо "несигурно събитие".
В крайна сметка Върховният административен съд реши, че "прокурор Юлияна Георгиева Станева-Нейкова не е консумирала нарушението, за което е наказана". Според тричленката поведението й "дори формално не осъществява признаци на дисциплинарно нарушение". В мотивите си върховните магистрати посочват, че прокурор Дичо Атанасов и впоследствие ВСС са "установили правилно фактическата обстановка", но Станева-Нейкова е действала в рамките на отредената й компетентност. Тя й дава право по свое усмотрение да реши дали да искат мярка за неотклонение или не.
"Не на последно място следва да се има предвид, че дори и да не е правилна преценката на прокурора да не поиска изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия, то тази преценка е част от неговата правораздавателна функция и в този смисъл това не може да бъде предмет на дисциплинарно нарушение - т.е. дори в случая тази преценка да е била грешна, доколкото е в обсега на правомощията на прокурора, това изключва налагането на дисциплинарно наказание", се казва още в решението. ВСС може да протестира пред петчленен състав на ВАС.


"Законите са направени така, че ние, гражданите на тази държава, нямаме никакви права", бе краткият коментар на бащата на Вероника Трайчо Трайков, след като разбра за отпадането на "забележката".
"Смятах да съдя тази прокурорка, но се оказа, че дори нямам това право. Мога да заведа дело срещу държавата, но всъщност държавата в лицето на Върховния административен съд вече постановява, че убиецът на дъщеря ми с право е бил на свобода", добави почерненият баща.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама