Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5299166 www.bgdnes.bg

Бившият ни консул в Истанбул: Турският посланик Гьокче трябва да бъде привикан във Външно

Информацията за забрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от партията Делян Пеевски да влизат в Турция може да е само пиар акция. Това коментира бившият ни консул в Истанбул Александър Велев пред Би Ти Ви.

Той напомни, че първо имаше качена информация на сайта на турското посолство в София за забраната, а вчера се разбра, че официална позиция няма и няма да има. Ще се разбере, ако един от двамата се запъти към турската граница, което вероятно няма да стане, коментира Велев.

Реклама

Попитан дали трябва да се обяви за персона нон грата турският посланик Сюлейман Гьокче, както призова бившият премиер Иван Костов, Велев каза, че би трябвало поне да бъде привикан във Външно. По думите му отзоваването на посланика и обявяването му за персона нон грата е крайна мярка.

По негова информация турският консул в Пловдив се е прибрал в Турция, което означава, че дипломацията ни прави нещо по въпроса с опитите на Турция да се намесва във вътрешната ни политика. Според Александър Велев е доста притеснителен фактът, че турските власти са си позволили да звънят през нощта на българския премиер Бойко Борисов.

Службите трябва да кажат дали Пеевски и Доган са замесени в някаква контрабанда. Това може да е една спекулация, или голословно твърдение, или да почива на истина, но ние не знаем, коментира той.

За евентуална подкрепа от Турция за новата партия на Лютви Местан ДОСТ, бившият консул напомни, че на изборите през 2013 година Турция силно е подкрепяла партията на Касим Дал, която получи нищожен дял. В този смисъл Андреев смята, че подкрепата от Турция по-скоро ще навреди на партията на Местан. Турция да се вглежда повече в собствения си двор, коментира още бившият консул.

За заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще залее Европа с бежанци, Велев смята, че Ердоган оказва натиск, за да бъде създадена зона за сигурност в Сирия. Той напомни, че в Турция има 2.5 млн. бежанци, които прииждат в лагерите още от 2013 година.
С Ердоган трябва да се разговаря, той е непреодолим фактор, за да се спре мигрантския поток към Европа. Трябва да се търси траен мир в Сирия, каза още бившият ни консул в Истанбул.

Велев смята, че решение с бежанската криза може да има, само ако е решение на всички държави от Европейския съюз. Не може Полша да отказва да приема мигранти, а в Германия да има 1 млн., посочи той.

Реклама
Реклама
Реклама