Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5465901 www.bgdnes.bg

Винетки в Гърция от лятото

Иво АНГЕЛОВ

Злощастен удар по шофьорите! От лятото с винетка ще пътуват българските водачи в Гърция, коментираха пред "България Днес" превозвачи от южната ни съседка.


Още в края на миналата година гръцкото министерство на транспорта обяви, че планира шофьорите на автомобили с чуждестранна регистрация да си плащат за пътуване по пътищата на южната съседка. Досега българите се разминаваха от плащане, тъй като в момента има тол-такси само по големите магистрали, докато по-малките пътища се ползват напълно свободно. Сега гръцката държава е решила да сложи край на всичко това.

Реклама


"България Днес" видя, че реално вече нововъведенията започват да се случват. На около 2 километра след влизането в Гърция през Кулата - Промахон са изградени пропускателни пунктове, на които ще се извършва купуването на винетки.

Устройствата все още не работят, като единствени мигащи жълти светлини сигнализират за тяхното присъствие. Засега преминаването през тях е свободно и няма проверяващи служители. Според местните шофьори винетките ще влязат в сила още това лято, като плановете на правителството са в хазната да има постъпления в размер на около 15 млн. евро. Цената ще се определя в зависимост от времето на пребиваване в страната, което говори, че няма да има точно фиксирана сума.
Към днешна дата за пътищата в Гърция няма винетка, а се плащат пътни такси на тол-пунктовете по магистралите "Егея" (Солун - Ламия) и "Егнатиа" (Игуменица - Александруполис) и някои тунели и мостове. Таксите зависят от фирмата, която поддържа пътя, и от категорията на превозното средство. От Кулата до Солун например няма такси. От Солун до Халкидики обаче за лек автомобил се плаща 2,40 евро. За лек автомобил Солун - Атина излиза някъде около 50 евро в двете посоки, а Солун - Игуменица - около 15 евро.


За плажуване българите обикновено поемат към Ситония, Касандра и Атон (трите ръкава на Халкидики) и избягват такива плащания, защото не попадат на магистрални пътища.


Винетката ще представлява стикер, който включва чип. Заплащането ще се извършва за всички видове превозни средства - автомобили, автобуси, камиони и мотоциклети.


Експерти прогнозират, че въвеждането на обмисляната транзитна такса за автомобили с чужди номера може да предизвика негодуванието на Брюксел, защото ще наруши един от основните принципи на Европейския съюз - за свободното преминаване на стоки и хора. С таксата гръцкото правителство се опитва да спре и практиката да се регистрират гръцки фирми в България, а служебните им коли да се водят на български фирми.

Реклама
Реклама
Реклама