Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5466696 www.bgdnes.bg

Тръмп: Да спрем Китай да ни изнасилва в търговията (обзор)

Обама демонстрира хаплив хумор за последен път на вечеря с кореспонденти, подигра се със себе си

“Не можем да позволим на Китай да продължи да изнасилва страната ни, а те правят точно това”.

Реклама

Така Доналд Тръмп определи търговските отношения между Вашингтон и Пекин, в които износът от Китай надвишава много този от САЩ, съобщи Си Ен Ен.

Кандидатът за номинацията на републиканците за президент говори на митинг във Форт Уейн, Индиана, като за първи път използва сексуална метафора по отношение на търговията. Милиардерът обясни, че той не е гневен на Китай, а на американските лидери, които са “изключително некомпетентни”.

Така Тръмп отговори индиректрно на ироничните забележки на президента Барак Обама за липсата му на опит във външната политика.

Обама блесна с типичното си хапливо чувство за хумор на последната за мандата му вечеря на Асоциацията на кореспондентите, акредитирани към Белия дом. Американският президент напомни, че Тръмп притежава конкурса “Мис Вселена”, като отбеляза: “Говори се, че му липсвал опит във външната политика, за да бъде президент. Справедливо е обаче да се каже, че години наред той се срещаше с лидери от целия свят – Мис Швеция, Мис Аржентина, Мис Азербайджан и др.”

Обама намекна, че бившият държавен секретар Хилари Клинтън ще е неговият наследник. “Следващата година друг ще седи на това място, може само да се гадае коя ще бъде тя”.

Президентът се пошегува и със себе си: “Преди осем години бях млад, изпълнен с идеализъм и бодрост. Сега съм побелял. Започна обратното броене до моята смърт”.

Реклама

Обама завърши речта си подобаващо: “И така, имам да кажа: “Обама е аут”. После постави два пръста на устните си и пусна микрофона на земята с театрален жест, така, както правят артистите в края на голям спектакъл.

Щерката Малия ще учи в Харвард

Малия Обама – по-голямата дъщеря на американския президент, ще учи в Харвардския университет. Тя ще започне през есента на 2017 г. след една пропусната година и ще завърши с випуск 2021, съобщи Си Ен Ен.

Барак Обама заяви, че планира да остане със семейството си във Вашингтон 2 години след края на мандата му, за да може по-малката им дъщеря Саша да завърши гимназия. Президентът се помайтапи и с жена си Мишел, която се изяви с градинарски умения в Белия дом: “Тя държи да стои близо до лехата си с моркови”.

Реклама
Реклама
Реклама