Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471038 www.bgdnes.bg

Сръбски монаси нагло лъжат на Атон. Изхвърлят Паисий от Хилендарския манастир

В светата обител крият от поклонниците килията, в която светецът е написал „История славянобългарска“ 

Сръбски монаси крият килията на Паисий в Хилендарския манастир! Това показа разследване на екип на "България Днес", който посети светата обител на гръцкия полуостров Атон.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес"!

Хилендарският манастир има изключително значима роля в българската история, но в момента е със статут на сръбски православен храм. Той се намира на полуостров Атон, който е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира.

Още с пристигането в Света гора предупреждават екипа ни, че духовниците в светата обител крият килията на автора на "История славянобългарска" и обясняват на миряните, че не съществува. Причината - не искат мястото да се свързва с българския монах.
Разстоянието от Зографския манастир, в който живеят наши монаси, до Хилендара е 12 километра и се изминава пеша за около 3 часа. Пътят криволичи през гъста растителност и реки, като денивелацията на места е доста сериозна. Парещото слънце изпарява силите на поклонниците, но маршрутът е добре обозначен и трудно може да се обърка вярната посока.


Екипът ни пристига в сръбската света обител по обедно време и веднага разпитваме първия срещнат отец. "Не, не знам за такъв монах. Не ми е известно да е живял тук", казва набързо мъж в расо и със ситни стъпки се скрива от погледа ни. Втори опит за разговор с друг духовник - щом чува за Паисий, бързо изстрелва: "Имам много работа и нямам време да разговарям или да ви развеждам из манастира".
Не се отказваме и решаваме да опитаме трети път. "Ооо, Паисий, да. Той не е живял в манастира, а в църква, която се намира наблизо. Ако искате, мога да ви обясня как да стигнете до там". Недоумението е голямо, тъй като е ясно, че животът и писането на Паисий е свързано точно с Хилендарския манастир. Няколко допълнителни въпроса разбулват мистерията - отчето говори за сръбския монах Паисий Средногорец, който е живял няколко века след българския духовник и двамата нямат нищо общо помежду си.
Новината, че миряни от България търсят информация за Паисий и килията му в манастира, бързо се разчува и за минути дворът на светата обител се опразва.


Съдбата се намесва и репортерите на "България Днес" се срещат с единствения български монах в Хилендарския манастир - отец Онуфрий. Отчето е щастлив от срещата със сънародници и ни разкрива мистерията около мястото за отдих и творчество на създателя на "История Славянобългарска".
"Килията на Паисий се намира в тази част на манастира, която се използва за спане от монасите. Това означава, че е напълно невъзможно външен посетител на стигне до нея. Влизането е забранено, снимането също", разказа отец Онуфрий.


"В момента в килията живее Старец Стефан. Това е монах, който от около 50 години живее в Атон. Преди време в продължение на 15 години беше "прот" на Света гора. Това означава, че е бил нещо като президент на полуострова, казано на доста обикновен език", каза още отец Онуфрий.
Той дипломатично замълчава на въпроса защо сърбите крият килията и не допускат българските миряни да се докоснат до историята си. "Вярата не е парче камък или сграда. Не е важно да се види килията, а да се говори с хората в манастира. Те са истинското богатство", обясни с благ тон отец Онуфрий.
Истинско богатство за гостите на Света гора е и да се докоснат до живота на един от най-големите си светци, чийто път на Земята е пример за достоен живот. Паисий Хилендарски през 1745 година се замонашва в Хилендарския манастир, където по-късно става йеромонах и проигумен. През 1758 г. заминава към сръбския град Сремски Карловци като таксидиот (пътуващ православен монах), където се запознава с исторически съчинения и средновековни източници за българската история, които ще му послужат за написването на основния си труд.

Реклама


"История славянобългарска" е завършена през 1762 г. в Зографския манастир, след като Паисий напуска Хилендерския манастир заради раздор с останалите монаси. При обиколките си из българските земи като таксидиот носи и своя труд, за да се преписва и разпространява сред българите.
От векове се водят спорове за това какъв е манастирът. В днешно време Хилендара е най-голямото светилище на православната част от сръбския народ, като е тачен и като български редом със Зографския манастир. Още по времето на Паисий Хилендарски е имало спорове какъв е манастирът, макар че по това време почти цялото му монашеско братство е било българско. Софроний Врачански, Неофит Бозвели и Иларион Макариополски също са го обитавали.
При падането на българските и сръбски земи под османска власт голям брой български монаси се заселват в него. През XVIII век той е щедро даряван от български търговци като хаджи Вълчо и др. През 1767 г. манастирът става почти изцяло български в продължение на два века. На Великден 1896 г. крал Александър Обренович посещава Хилендар. След като неговото правителство приема да изплати значителните дългове на манастира, през 1900 г. той се връща в сръбски ръце и така до ден днешен.

Версия:

Пожар изпепелил стаята 

Автентичната килия на Паисий в Хилендарския манастир е изгоряла в пожар. Това обяви пред "България Днес" ст.н.с. д-р инж. Петър Митанов.
Огънят лумва през лятото на 2004 г. В резултат на стихията са унищожени множество произведения на изкуството и архитектурата с неоценима историческа и художествена стойност в обителта. Пожарът избухва около полунощ от електрическа печка в помещенията на игумена и се разпространява бързо заради дървената конструкция на сградите. Напълно е изгоряла гостната (архондарик), някои параклиси, както и 40 монашески килии. Сред тях е и тази на Паисий.
"След пожара сърбите не реставрираха, а развалиха истинската килия на Паисий. В Хилендар крият всичко, свързано с Паисий, защото много се "обичаме" със сърбите. Много строг манастир е Хилендарският и добре гледан", каза реставраторът Петър Митанов пред "България Днес".
След пожара в манастира Сърбия веднага изпраща 100 работници, както и два крана, които и до днес стоят край сградата.

Руснаци атакуват Зографския манастир

Руснаците са искали да завземат българската светиня на Света гора - Зографския манастир! Това е трябвало да стане, като родните монаси в обителта станат едва седем и така се отвори възможност друга държава да поеме управлението на манастира.
За тази опасност алармират български миряни, посещаващи от години дома на св. Георги на Атон (както е известен Зографският манастир).
"Българи! Време е да защитим нашия манастир от планираната операция на Русия да го превземе отвътре с помощта на родоотстъпници! В нашия манастир има трима руски монаси и трима руски послушници, като са подстригани още 30 руски монаси. Българите са 30 монаси и няколко послушници. Готвачът е грузинец", бият тревогата наши сънародници.
Според тях черешката на тортата било официалното посещение на руския патриарх Кирил и митрополити единствено на българския манастир на Атон. Визитата беше в началото на юни 2013 г.
"Да спасим българския манастир от руската инвазия! Да спрем мегаломанските имперски попълзновения на руската държавна машина, прикрита под булото на църковната им върхушка! Нека бием камбаната на гражданската ни съвест и защитим българския манастир, който е част от историята на нашата Родина - България!", алармират миряните.
Поклонниците са притеснени и заради предишни опити за завземане на Зографската обител.


"Знаем, че преди 30 години беше направен опит като сегашния да бъде превзет от румънците и бяха умишлено отровени нашите монаси, за да останат само седем, след което манастирът да премине в чужди ръце. Благодарение на достолепния старец Нектарий превратът беше осуетен. Можете да разговаряте с него директно при посещение в манастира", споделят притеснението си нашите сънародници.
Още през 2001 г. тогавашният външен министър Марин Райков обяви, че "има реална опасност българският Зографски манастир в Атон да стане руски". Ден преди неговото заявление отец Боян Саръев алармира, че светата обител е превзета от 25 руски монаси, някои от които били въоръжени.
От Св. синод пък заявиха, че няма такова нещо. Руснаците били само 4-5 и мирно и тихо си живеели в скит близо до Зограф. Там щели да бъдат само временно.

Оригиналът на ръкописа откраднат от ДС

Оригиналът на "История славянобългарска" е откраднат от Държавна сигурност! Тази версия лансира наскоро изследователят Христо Христов в свое проучване.
Според неговите данни преди Коледа на 1985 г. трима поклонници пристигнали в българския манастир "Св. Георги Зограф" в Света гора. Миряните посетили библиотеката на светата обител. Успели да отклонят вниманието на библиотекаря отец Пахомий и да подменят оригинала на "История славянобългарска" с предварително изработено копие, което затварят в донесена от тях плексигласова кутия.


Двама от поклонниците били оперативни работници от Първо главно управление на ДС в Солун и Атина, а третият - дипломатически служител в българското посолство в гръцката столица. По този начин Държавна сигурност осъществила една от най-големите си операции зад граница.
Кражбата на оригинала на Паисиевата история била една от най-дълго подготвяните и планирани специални операции на ДС - повече от 13 години. За това недвусмислено говорело и кодовото название на операцията, чрез която кражбата била извършена - "МАРАТОН".
През 1996 г. оригиналът на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е донесен от... анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставил ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.
Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" потвърдила, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов.
След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът Петър Стоянов и Министерството на културата решили ръкописът да се върне в Зографския манастир.
На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от Божидар Димитров.

   

Снимки: Авторите

Реклама
Реклама
Реклама