Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5471326 www.bgdnes.bg

Русия готви три дивизии срещу НАТО

Русия ще подсили с три нови дивизии военното присъствие по южната и западната й граница в отговор на струпването на войски на НАТО в близост до тях. Това обяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес.

„Министерството на отбраната ще предприеме редица мерки с цел противопоставяне на струпването на войски на НАТО в близост до руските граници”, заяви Шойгу, като допълни, че до края на тази година две нови дивизии ще бъдат пратени в западните военни поделения и една в южните.

Реклама

Отношенията между НАТО и Русия се влошиха в последните години, като основните причини са кризите в Украйна и Сирия, където Западът и Москва подкрепят враждуващи страни. От 2014 г. насам Северноатлантическия алианс неколкократно увеличи присъствието си в територии близки до Русия.

Миналия месец при учения на НАТО в Балтийско море руски самолети извършиха заплашителни маневри спрямо военни кораби на алианса.

Вчера американският министър на отбраната Аштън Картър повтори, че НАТО ще защитава съюзниците си от руската агресия, но също каза, че Москва не е възприемана като враг. „Кремъл трябва да решава. Ние не търсим Студена война с Русия, а още по-малко реални бойни действия. Ние не се стремим Русия да ни бъде враг“, изтъкна Аштън Картър.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама