Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5475513 www.bgdnes.bg

1000 войници вардят дома ми

Огнян Аладжов е изял безброй шоколадови яйца

Доли Тачева

Над 1000 войника пазят дома на софиянец! Гали, каубои, пирати, индианци и много други съжителстват на едно място в уникалната колекция на Огнян Аладжов, събрана от шоколадови яйца. За няколко години той е успял да натрупа миниатюрите, всички до една на реални личности.
"Отне ми 2-3 години за да попълня колекцията си. Не знам каква е точната им бройка, но със сигурност са над 1000. Някой събирах едно по едно, други на серии", разказа пред "България Днес" 36-годишният собственик.


Въпреки положените усилия, днес Аладжов вече не се нуждае от тях. За това е решил да се раздели с армията си срещу колосалната сума от 10 000 лева!
"Наясно съм, че не всеки може да извади такива пари на куп. Реших да я продам, защото вече имам друго хоби. Купувам стари къщи и ги реставрирам. Вече не ми се занимава с фигурки. Всеки човек си има периоди в живота, усещам, че този мой период вече приключи", обясни мъжът.

Реклама


Играчките от шоколадови яйца и по-специално войниците влизат в живота на Огнян още докато е бил малък. Първите 20-на са събрани от него и по-големия му брат, благодарение на роднини и приятели, който им подарявали шоколадови лакомства. Тогава никой не е подозирал, колко ценни ще станат миниатюрите след време. Няколко години, след като навършил пълнолетие Огнян признава, че е бил доста буен и имал нужда от нещо, което да го успокоява. По това време живеел в Холандия и именно там започнал да създава своето хоби.
"Попаднах на един 70-годишен колекционер. Когато се срещнахме на живо той ми отвори два куфара пълни с такива играчки. Имаше по няколко от всеки вид. След това ми показа и един каталог, в който видях всичко, което е излязло от киндер в периода от 70-те до 90-те години на миналия век", разказа колекционерът.


Той споделя, че се е случвало да пътува по 200-300 км за да се сдобие с 1-2 фигурки. Като се има предвид размерите на Холандия, това разстояние си е почти от единия до другия край на държавата.

Първият войник в наряда е най-прословутият американски престъпник Джеси Джеймс. Висок е няколко сантиметра, но това не му пречи да раздава правосъдие.

Подобно на филма "Нощ в музея", вкаменилите се войници, като че ли оживяват щом удари полунощ. Главният герой обаче не е пазача Лари Дейли, а именно Огнян.
В колекцията му присъстват много редки екземпляри. Такава например е една балерина с меден цвят.
"Занимавам се с фигурки от 10-15 години. За този период от време съм я срещал само веднъж", уточни Аладжов.


До нея са застанали четири пирата, които я пазят със саби и пищаци. Те също не могат да се срещнат навсякъде, за това и цената им започва от 500 лева нагоре. От другата им страна пък са наредени техните карикатури. Всички експонати са поставени във специално изработена витрина с дърворезба. На върха й е издялкан мечът от филма 300, за да придава още по-автентичен вид.

Реклама
Реклама
Реклама