Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5506452 www.bgdnes.bg

Стоичков нервен преди бенефиса. Легендарният футболист фучи из София

Истинска треска тресе футболната ни легенда Христо Стоичков ден преди бенефиса му, увери се с очите си "България Днес".


Топпапараците на вестника уловиха Камата поизнервен и напрегнат да обикаля около тузарския столичен хотел, в който ще настани своите гости от цял свят.
Очаквано, Стоичков е подготвил футболните звезди да отседнат във възможно най-луксозното място в София. Ядосан, с бръчка на челото и псувня на уста, Ицо държи под око дори най-дребните детайли в организацията на събитието.

Реклама

Напрежението и притеснението преди грандиозното шоу му се отразява, защото футболистът ни иска всичко да е на ниво. За да свърши по-бързо задачите си, Стоичков фучи с новата си джипка в центъра на София, почти не се съобразява със светофарите и пътните знаци.


В петък вечерта на националния стадион "Васил Левски" ще присъстват над 40 000 души, а суетата около бенефиса ври и кипи усилено последната седмица. Билетите свършиха буквално два-три дни след като официално бяха пуснати в продажба, а в момента на черно върви търговия, където един билет се продава на петорно завишени цени.


У нас вече са пристигнали и двете дъщери на Камата - Мика и Христина. В България е съпругата му Мариана, а утре в столицата ще пристигне и майката на Стоичков - леля Пенка. Родителката му отдавна е вдовица и живее сама в пловдивското село Ясно поле. Въпреки че отношенията им минаха през различни етапи, някои от които съпроводени с караници, леля Пенка ще бъде на стадион "Васил Левски", за да подкрепи гордо сина си. Преди известно време тя разказа пред вестника, че макар да са имали неразбирателства, обича Ицо и винаги е готова да влезе в огъня за него.


Приятели на Камата издават, че той много отдавна си е мечтаел за такъв бенефис, именно на родна земя. Още преди години се замислил сериозно по въпроса как и кога да събере всичките си футболни приятели на едно място. Идеята му била събитието да ръководи неговият скъп на сърцето ментор Йохан Кройф, който почина изненадващо преди няколко месеца от онкологично заболяване.


"За Ицо не бе трудна задача да събере своите другари от цял свят. Толкова уважаван футболист, заради когото доста звезди ще пропътуват хиляди километри само и само да го уважат", коментират в обкръжението на Камата.


И така, утре в София ще се изиграе един различен и специален футболен мач в чест на Христо Стоичков по случай неговата 50-годишнина. Дриймтимът на "Барса" отново ще се събере близо четвърт век по-късно от онзи финал на "Уембли", за да си припомни този легендарен ден. Ден, в който отборът най-накрая спечели първата от петте си европейски купи.

Реклама

Посреща гости с "Пийте, че ще ви..."

Христо Стоичков освен като кибритлия е известен и със своето неподражаемо чувство за хумор. "България Днес" научи от негови приближени, че част от подаръците, които са предвидени за ВИП гостите, са малки глинени стомни за вино и ракия с надпис "Пийте, че ще ви...". Най-вероятно във ВИП ложите ще има преводач, който да обясни на чужденците какво точно значат тези думи на български.
Говори се, че идеята за малките сувенири с това послание е на Димитър Пенев - Пената, който изстреля нашите национали 4-и света на световното през 1994.
Камата още преди няколко месеца е решил и с какво точно да гощава най-важните си гости. Той избрал услугите на известна верига сръбски ресторанти, които да подготвят възможно най-добрата храна от изцяло био- и екопродукти.

Почита Туньо и Кройф

По ирония на съдбата малко преди бенефиса Камата изгуби двама от най-близките си другари в живота - своя съотборник в националния Трифон Иванов и своя треньор от златните години на "Барселона" Йохан Кройф.

Туньо издъхна в началото на февруари, покосен от инфаркт. Стоичков и до днес не спира да плаче за своя починал приятел, с когото бяха много близки от деца. Йохан Кройф пък си отиде след дългогодишна борба с рак на гърлото. Холандецът е бил заклет пушач дори в активните си години на футболист. Спира цигарите от раз, като заменя порочния навик с близалки или дъвки. Въпреки това след години се отключва онкологично заболяване, най-вероятно предизвикано от тютюна.


В обкръжението на Стоичков са категорични, че макар да е силен характер и голям мъжкар, тези две загуби са го разклатили дълбоко. Именно в тяхна чест той е подготвил минути мълчание, а фланелката с номер 3, която приживе носеше Трифон Иванов, няма да бъде използвана от никого.

Милена Викторова

Реклама
Реклама
Реклама