Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5529340 www.bgdnes.bg

Показват тайните любовни писма на Коканова

Синът на голямата й любов Раде Маркович отваря архива си

Тайните любовни писма, разменени между Невена Коканова и сръбския актьор Раде Маркович, ще бъдат показани за първи път. Това ще стане на събиране по повод 16 години от смъртта на актрисата в село Иглика.
Големият архив, събран от сръбския актьор, се пазеше от сина на Раде - Горан. Подобно на прочутия си баща, той също се занимава с кино и театър, само че като режисьор, сценарист и драматург. Раде Маркович е съхранил любовта им с Невена Коканова на съвместни снимки от кинофестивали от цял свят, както и фотоси, които сам е правил на красивата българска актриса.


Изпепеляващата любов между Невена Коканова и Раде Маркович пламва на снимачната площадка на филма "Крадецът на праскови" на режисьора Въло Радев по новелата на Емилиян Станев. Прочутата целувка на героите им от лентата и до днес се смята за една от най-красивите любовни сцени в родното кино. Екранната химия между актьорите се пренася и в живота, макар и двамата да осъзнават, че любовта им е обречена. Не защото разликата между тях е 17 години и защото живеят в две различни държави - България и Югославия, които по онова време са в обтегнати политически отношения. Проблемът е, че и двамата са известни, непрекъснато са в светлината на прожекторите и дори да искат, няма как да запазят любовта си в тайна. Невена е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев, Раде - за колежката си Оливера Маркович. Наистина, след края на снимките на "Крадецът на праскови" сърбинът се развежда, надявайки се това да направи и Коканова и двамата да заживеят щастливо заедно.

Реклама

Съдбата обаче решава друго - те остават физически разделени, но в продължение на десетилетие поддържат бурна романтична епистоларна връзка. Срещат се само по кинофестивали, където и двамата участват със свои филми. На червения килим във Венеция вече ги възприемат официално като двойка.
"Крадецът на праскови" представя страната ни именно на голямото филмово събитие в италианския град. Там Раде и Невена изживяват незабравими дни, обсипвайки се с целувки. После пък Маркович идва тайно в София, за да види своята приятелка. В началото на 70-те години на ХХ век двамата все пак слагат край на бурния си роман, но остават приятели до края на дните си. В продължение на 40 години си пишат невероятни любовни изповеди и макар родните и югославските тайни служби зорко да следят кореспонденцията им, те поддържат пламъка на любовта до края на живота си.
Коканова умира от рак през 2000 г. на 61 години. Раде не може да се прости с нея и до края на дните си страда, че не е могъл отново да каже "Обичам те" на стопената от болестта Невена. Той угасва десетилетие след нея на 88 години в хърватския град Забок. Там той съхранявал и епистоларните изповеди на българката.
"Невена много искаше да има дете от Раде, бяха голяма любов. За съжаление по време на снимките на филма "Тютюн" я бяха държали с часове в едно ледено езеро, за да си заснемат кадрите. От това тя получи възпаление на яйчниците и не можеше да забременее. Много искаше да осинови и го направи в лицето на дъщеря си Теодора". Това сподели за "България Днес" актрисата Цветана Гълъбова, нейна приятелка от години.

Внукът Калоян:
Ще стана като баба!

"Ще стана като баба, знам всичките й роли. Много съм щастлив, че мога да я гушна". Това сподели преди дни внукът на голямата Невена Коканова - Калоян, който прегърна восъчната фигура на актрисата пред очите на майка си Теодора Шарланджиева. Калоян не е имал възможността да види и общува с баба си, тъй като тя умира на 3 юни, 2000 г., а той се ражда през ноември 2004 г.
Тази година след дни отново приятелите на Невена ще се съберат в село Иглика да я почетат 16 години след смъртта й. На срещата, която организира Теодора Шарланджиева, осиновената дъщеря на Невена Коканова, отново ще се четат нейните любими стихове, а приятелите ще си спомнят неразказани случки с нея.
"Тя много обичаше съседите си. Ще поканим и тях. Те трудно й повярваха в началото, че жената, която бърка хоросан, е красавицата от екрана. За всекиго намираше блага дума и помагаше - и на баба Кина, и на баба Марийка в домакинската и кърската работа. И днес за жителите на Иглика Невена е най-добрият човек, когото познават", споделя Валя Стоянова, приятелка на Невена.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама