Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5670177 www.bgdnes.bg

Турнир в памет на Крушата

Олимпийски медалисти и бивши и настоящи национали ще премерят сили на пехливанските борби в памет на застреляния Стефан Мирославов-Крушата, научи "България Днес".
Събитието ще се проведе на 7 август в угърчинското село Кирчево, където е роден Крушата. Европейският шампион по борба Мирославов стана жертва на първото мутренско убийство, което и до днес стои в графата неразкрити, но най-вероятно причината е дейността му във ВИС-1, където Стефан влиза покрай близкото си познанство с Васил Илиев.
Пехливанските борби в Кирчево се водят като 24-и подред, но местните обясняват, че това е отколешна традиция в селото. Още един от първите султански борци от времето на османското робство бил оттам.
За борбите идната неделя вече са потвърдили участие петдесетина човека, почти всички с големи успехи в борбата. Пехливаните ще бъдат разделени по категории от "мъник" до "баш алтън", както и в няколко възрастови групи, като победителите освен с купи и медали ще си тръгнат и с финансови премии. Традиционният коч, който получава борецът, успял да се справи с абсолютно всичките си конкуренти, обаче тази година ще се спаси от ножа и няма да отиде курбан за слава на шампиона.


"Причината е, че победителите обикновено идват отдалеч и няма с какво да превозят коча. Затова им се налага веднага след турнира да го продадат на място. Решихме, че е по-добре да дадем финансово поощрение. Един коч струва 120 лева, а баш наградата ще бъде 200 лева, така че мисля, че шампионът ще е доволен", обяснява кметът на Кирчево Данаил Асенов.
В селото очакват много голям интерес към събитието и местните смятат, че поне 2-3 хил. човека ще дойдат да гледат пехливаните. Кметът Асенов изрежда и по-известните фигури, като брата на Крушата Иван Цайса, Сашо Камилата, близкия до Гриша Ганчев бивш борец Страхил Димчев, олимпийския медалист от Сеул Братан Ценов, седемкратния републикански шампион Васил Тодоров, бившия европейски шампион Стоян Добрев и др.
Повечето са по един или друг начин свързани с Крушата, а присъствието им на турнира показва, че Мирославов съвсем не е забравен. Повече от две десетилетия след убийството името му се въздига в истински култ. В момента в социалните мрежи стотици търсят информация за наместника на Васил Илиев за региона около Ловеч, възторжено следят разказите на някогашните му приятели или просто си разменят негови снимки. Във Фейсбук от доста време има група, посветена на Крушата, но в последно време тя се оформя като една от най-бързо растящите. Подобно на бума отпреди няколко години, когато хиляди предимно млади интернет потребители започнаха да следят страниците в памет на Васил и Жоро Илиеви след възраждането на ВИС, сега интересът им е насочен към техния съратник Стефан Мирославов. Сред потребителите са и някогашни съученици, приятели или авери от мутренските години на Крушата, които вадят интересни факти за живота му. В Ловешко пък продължава да се разказва историята, която гласи, че приживе баба Ванга е казала, че духът на Крушата ще излезе от гроба му.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама