Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5673253 www.bgdnes.bg

Депутати изхарчиха 4 милиона на път по света и у нас

Стъпиха на 4 континента, не са били само в Австралия, става ясно от справка от НС за 20 месеца за командировките на народните представители

Почти 4 милиона лева са изхарчили депутатите в командировки по света и у нас от началото на мандата на 43-ото народно събрание на 27 октомври 2014 г. до юни тази година. Това става ясно от справка на парламента за “24 часа”, изготвена по Закона за достъп до обществена информация.

Реклама

Интересното е, че по-голяма част от сумата - 2 601 594 лева, са изплатени за командировки в страната. Причината е, че според Финансовите правила на НС депутатите имат право на дневни за всяко пътуване до избирателния си район, независимо дали се прибират у дома, или отиват за срещи с електората. А ако нямат свое жилище там, им се полагат и пари за хотел.

По това перо например

роденият в

София Иван

Димитров от

“Атака” е

изхарчил

35 434 лв. за

пътуванията си

до Силистра,

откъдето е избран за депутат. Командировките на колежката му Калина Балабанова, която също е родом от столицата, а е избрана от Варна, са стрували на НС 30 271 лв. Идентична е ситуацията с червения Таско Ерменков, влязъл в НС от Сливен. Срещите му с избиратели там са стрували 31 085 лв.

Пътуванията из страната на Миглена Александрова от “Атака” пък излезли 28 202 лв., въпреки че е депутат от София. Борис Ячев от ПФ явно обикаля често Пловсивска област, защото за дневни и квартирни са му изплатени 25 628 лв. Около

20-ина депутати

не са ползвали

нито веднъж

командировъчни при пътуванията си из страната. Сред тя е и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който всяка седмица е на срещи из страната, но разходите явно се поемат от партията.

Депутатите са стъпили на 4 континента, става ясно от справката за командировките им в чужбина. Не са били единствено в Австралия.

Общо 1 385 697 лева са отишли за командировки в чужбина. Сумата е сравнително малка, защото много от визитите на депутатите се поемат като разходи от страната домакин. Такава е ситуацията с посещенията в Брюксел по линия на Европейския парламент например, както и с делегациите на НС в интерпарламентарни съюзи и асамблеи на различни европейски и световни организации. До САЩ пък пътуванията са най-вече по покана на Конгреса или Държавния департамент, който организира всяка година политически обучения.

Реклама

Преобладават традиционните пътувания из Европа. Като по-екзотични дестинации се открояват Китай и Виетнам. Лично шефката на парламента Цецка Цачева води делегацията до Пекин, Шанхай и Сиан, в която бяха включени депутати от всички групи.

Димитър Бойчев

от ГЕРБ пък е бил

два пъти в Китай

за период от 6 месеца - и с Цачева, и като част от делегацията на премиера Бойко Борисов миналия ноември. Той е съпредседател на групата за приятелство с Китай заедно с червения Янаки Стоилов, който също е пътувал до там два пъти за този мандат. 

Алиосман Имамов от ДПС е бил в Ханой за участие в 132-ата асамблея на Интерпарламентарния съюз. 

За 134-ата сесия през март тази година пък зам.-шефовете на НС Димитър Главчев от ГЕРБ и Красимир Каракачанов от ВМРО са били в Замбия.

В Африка са

стъпили още

трима

от депутатите - Георги Кючуков от АБВ, който е бил в Либревил, Габон, по линия на франкофоните, и Светлана Ангелова от ГЕРБ и Станислав Анастасов от ДПС, които ходили до Мароко.

С най-екзотичното пътуване през този мандат може да се похвали реформаторът Борис Станимиров - посрещна Нова година в Аржентина и стъпи на остров Ливингстън като част от 24-ата българска експедиция на полярната ни база там. 

Депутати са пътували и като наблюдатели на избори. Едни в Азербайджан, а други - чак във Венецуела. Вота в Каракас проследил Георги Гьоков от БСП.

Навъртяха 2,5 млн. км със служебните коли

2 511 919 километра са навъртели депутатите със служебни коли на парламента от началото на мандата до края на юни т.г.

Интересното е, че на челните места в тази класация не излизат само депутати от най-отдалечените региони, а и такива като Найден Зеленогорски от РБ, който пътува до Плевен, Искрен Веселинов от ПФ - до Русе, или Даниела Савеклиева от ГЕРБ - до Благоевград. Виж таблицата.  

Близо 1/4 от депутатите не са пътували нито веднъж с кола на Народното събрание, става ясно още от справката. Сред тях са и повечето от председателите на парламентарни групи. Цветан Цветанов например се вози в партийните коли на ГЕРБ, лидерите на “Атака” Волен Сидеров и на НФСБ Валери Симеонов също, соцлидерът Корнелия Нинова пък си има лична кола и шофьор. Депутатите от ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, също масово ходят на работа с лични коли.

Близо 1,4 милиона лева са осребрили народните представители за пътуване с личните си коли. Всеки от тях има право на месечна сума за бензин, ако се прибира в избирателния си район със собствен автомобил. Лимитите се определят ежегодно от председателя на НС в зависимост от отдалечеността на региона.

Около 40 депутати въобще не са осребрявали фактури.

Мая Манолова не е депутат от 1 г., но още е четвърта по говорене

От една година Мая Манолова не е депутат, но продължава да държи челно място в класацията на най-много изказвания от парламентарната трибуна.

Само за 1 г. мандат като соцдепутат тя е изговорила близо 16 часа - време, което и по-бъбривите от колегите ѝ не могат да достигнат до днес.

Логично класацията оглавяват шефовете на правната и бюджетната комисия - Данаил Кирилов и Менда Стоянова, защото през тях минават повечето закони и те ги докладват от микрофона.

На трето място е Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Той често взема думата, най-вече за реплики или нападки към ДПС и “Атака”. 16 депутати не са се изказали нито веднъж за близо 2 г. в НС . Много от народните избраници са се разписали скромно с по 1-2 изказвания, за да не попаднат в класацията на мълчаливците.

Реклама
Реклама
Реклама