Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5674481 www.bgdnes.bg

Гошо Гъза лапа милиончета от Цв. Василев

Милиони левове кредити от КТБ получил скандалният бизнесмен от Ловеч Георги Георгиев - Гошо Гъза от банкера в изгнание Цветан Василев. В част от плана за фалита на Корпоративна търговска банка, който се оказа най-крупната финансова измама на века, влизало обогатяването на Георгиев с близо 67 милиона лева, предоставени му като кредити на редица свързани с него фирми. Две от дружествата на Гъза - "Интерхотели" АД и "Генимекс Инвест" ЕАД, лапнали след едноличното разпореждане на Василев близо 30 млн. Първата фирма прибрала 22 051 652, а втората – 8 744 119. Според източници, запознати с аферата КТБ, кумът на избягалия от правосъдието банкер се сдобил с парите посредством изрядни документи, без обаче да се гарантират заемите по какъвто и да било начин. Остава неясно и дали въобще Георгиев е правил вноски по изплащането им, каквито той задължително трябва да прави въпреки фалита на институцията. Нещо повече! След машинациите, които опразниха и затвориха трезорите на банката и изчезването на Василев, Гъза задвижва план за попълването на авоарите си. Той започва трескаво изкупуване на негарантираните депозити на изгорелите вложители. Схемата е проста. Използва се т.нар. правен институт на цесията. Тя представлява прехвърляне на вземане върху нов кредитор. При такава сделка вложителите в КТБ, които на практика са нейни кредитори, прехвърлят депозитите си на нейни кредитополучатели с договор, с който кредитополучателят се задължава да плати по-ниска от депозита сума, а с влога може да изчисти своя дълг към банката или да претендира, че е неин кредитор в производството по несъстоятелност. Така дори и Гъза да е изплатил цесиите на изгорелите кредитори, той най-вероятно е прибрал 30 млн. лева печалба.

Запознати коментират, че при наскоро проведения от частен съдебен изпълнител Велислав Петров опис на хотел "Керамик" в гр. Априлци, ипотекиран за над 11 млн. лв., въпреки че е оценен само на 2.4 млн. лв., Георгиев се е държал крайно арогантно. Той твърдял, че банката няма никакви права, защото длъжникът "Априлци Холидейс" бил отдал хотела под наем. Проверка в имотния регистър показва, че "наемателят" е друга фирма под контрола на Георгиев – "Априлци Холидейс 2015", създадена през миналата година с единствената цел да сключи фиктивния договор за наем.
Въпреки огромните дългове към КТБ се оказва, че към момента повечето от изпълнителните дела, които е завела банката против Гъза и фирмите му, са спрени поради инициирани от самия Георгиев производства по несъстоятелност пред съдилищата в Плевен и Ловеч. Тук според близки до афериста роля има скандалният съдия Румяна Ченалова, която се оказва близка негова приятелка. Според информационна агенция "Блиц" Ченалова се явявала и посредник на Гъза със съдийката Весела Сахатчиева от Плевен, която гледа делото за несъстоятелност на "Генимекс Инвест".

 Успешният бизнес на Георгиев

"Генимекс Ойл" е собственост на Георгиев, който развива бизнес в региона на Ловеч и Троян. Преди няколко години компанията му продава бензиностанции на "НИС Петрол", чрез която "Газпром" навлиза на пазара на горива в България. "Генимекс Ойл" контролира "Интерхотел Велико Търново", а групата на "Генимекс Инвест" инвестира в бизнес сгради, туризъм и ремонт на инфраструктура. Част от нея е "Генимекс-газ", търговец на пропан-бутан и собственик на газ станции. Сред последните бизнес начинания на "Генимекс Инвест" е именно и изкупуването на вземания от КТБ. Компанията бе обявила на сайта си, че предлага да изкупува депозити на фирми и физически лица. Точните условия не не са публично обявени.


Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама