Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5679036 www.bgdnes.bg

Монаси продават картофи, за да спасят Бачковския манастир (Видео)

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон решил да засее картофи и с парите да укрепи и реставрира манастирската църква, съобщи Нова тв. Влагата руши стените й, и по-лошото – уврежда ценните стенописи.

Преди дни манастирът прибрал първата реколта, която се оказала рекордна- над 30 тона. Сега сее втора, която ще е готова в края на есента.

Реклама

„Сега като ги сеем три месеца трябва да стоят в земята. От това става много хубав и едър картоф. Това е хубавото, че всичко е естествено, изкуствени торове няма, само оборска тор има. Картофите са много вкусни”, казва Албена Форцова.

Сортът, който се сее е специален и дава рекордни добиви. Причината обаче картофите да ставали едри и сладки била друга. Сметките на игумена обаче се оказали погрешни. Заради евтиния внос и конкуренцията на пазара едрите манастирски картофи са изкупени на обидно ниска цена.

„В момента е 35 стотинки, просто убива всякакво производство в България. Ако някой си мисли, че с 35 стотинки, при положение, че имаме себестойност 1-1,20 лева, когато го произвеждаме, а да го продаваме на 35 стотинки? Убива цената просто. Няма да има производство в България. Всеки, който си е купил вика има истински вкус, мирише на истински картоф, а не на нишесте”, възмущава се архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир.

За да компенсира ниската цена на картофите, манастирът разчита на продажбите от лютите чушки, сливите и прасковите. Игуменът пресмята, че от тях ще изкара над 30 000 лева, които ще отидат за основен ремонт на покрива на манастирския комплекс.

Църквата, в която се съхранява Бачковската чудотворна икона, се нуждае от спешен ремонт, за да се спре поне влагата, която се просмуква в стените и руши основите на храма и стенописите.

Реставрацията в притвора на църквата вече е приключила. Специалитите успяха да разкрият по тавана и стените над 1200 златни орнтамента, които досега са били заличени от влагата и дима. В момента се работи по купола на храма. Възстановяването на горните стенописи ще струва около половин милион лева.

Реклама

От 2007 г. насам манастирът не е получил и стотинка от държавата. Тогава за нуждите на Бачковската обител били преведени 100 000 лева. Сега манастирът иска от правителството 300 000 лева.

Бачковският манастир вече се готви да посрещне и своя храмов празник, който отбелязва на Богородица - 15 август. Тогава тук се очаква да дойдат над 10 хиляди богомолци от страната и чужбина.

Реклама
Реклама
Реклама