Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5679739 www.bgdnes.bg

Богородица от диаманти

Иво АНГЕЛОВ

Икони от камъни, изобразяващи лика на Богородица, се превърнаха в истински хит! "Диамантените" гоблени са творения на казанлъчанката Наталия Иванова, която е превърнала хобито си в създаване на шедьоври.


Изображенията на Божията майка са направени от малки стъклени и пластмасови камъчета, които се лепят върху предварително изготвен шаблон със зададени цветове. Наричат се "диамантени", но не защото са със скъпоценни камъни, а заради бляскавата си визия.

Реклама


"Поръчвам гоблените по интернет и до няколко дни пристигат при мен. Тогава започвам да лепя камъче по камъче, за да бъде завършено изображението. Самата повърхност е лепкава, а камъчетата се поставят отгоре. Досега съм направила две икони на Богородица, но могат да бъдат поръчани и гоблени с други светци", разказа пред "България Днес" Иванова.


Жената, която е родом от Казанлък, но е прекарала голяма част от живота си в старозагорското село Нова махала, се запалила по хобито си преди година. Оттогава използва всяка свободна минута, за да се наслаждава на свръхлюбопитното си занимание.


"Времето за изработка зависи от големината на гоблена. Залепването на камъните, изобразяващи Богородица, ми отне около 3 дни. Цената на шаблоните също зависи от големината, като стандартните струват в порядъка на 12-15 лева", каза още казанлъчанката. Тя сподели, че има 8 завършени "диамантени" гоблена, като освен двете икони има изображения на пауни, цветя и други видове животни. "Избирам си гоблените според това дали ми харесва картинката. Все по-често се заглеждам и в секция "Религиозни", тъй като там също има заинтригуващи варианти", добави Иванова.


Тя разказа, че създателите на гоблените се развиват все повече и предлагат нови възможности на запалените си почитатели. Една от новите оферти е да им изпратиш собствена снимка или изображение и да го превърнат в гоблен, който собственоръчно трябва да бъде изработен.


"Камъчетата за лепене са стъклени и пластмасови и най-вероятно са рециклирани боклуци, които могат да бъдат използвани за нещо полезно и интересно. Със създаването на иконите и другите фигури си почивам след тежък работен ден и успявам да избягам от лошите мисли на всекидневието. Определено това занимание ме кара да се чувствам добре", завърши Иванова, която с удоволствие разказва за нестандартното си хоби.

Реклама
Реклама
Реклама