Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5771497 www.bgdnes.bg

Проф. Божидар Димитров за честванията в първата ни столица: Плиска е град от VII век, не от 35 г.

Иво АНГЕЛОВ

Плиска е град още от VII век, а не само от 35 години. Единствено през османския период става село, а през социализма възстановяват статута му.


Това припомни пред "България Днес" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по повод предстоящите чествания за обявяването на първата българска столица за град. Местната власт е подготвила програма, с която да отбележи 35-ата годишнина от историческото събитие.

Реклама


"Плиска се появява в историята през 681 година, когато е създадена българската държава. Преди това е била малко славянско село, което прабългарите превръщат в град и съответно в своя столица. Мястото не е избрано случайно, тъй като е разположено между естествени защити (река Дунав и Стара планина), а Дунавската равнина дава възможност за изхранване на населението", коментира Димитров.
Сведения за създаването на столицата при хан Аспарух (681-701) се съдържат в т. нар. Български апокрифен летопис: "Онь (Испор цар) съзыда в Плюска град...". "Испор цар" е едно от много имена на познатия от нас хан Аспарух. Другите са Испор, Исперих, Есперих, Есперерих, Аспар-хрук и Батий.


"Логиката на местната власт е, че османците превръщат Плиска в село и едва през социализма отново става град. Това е направено по повод честванията за 1300-годишнината от основаването на българската държава, които се проведоха през 1981 година. Не знам дали е логично да си честват 35-ата годишнина, но от друга страна, няма нищо лошо, щом им е гордост", добави историкът.


Според Димитров Плиска продължава да има облик на село, което обаче през последните години все повече придобива градски вид - асфалтирани улици, два завода в региона и работни места за местните жители.


Честванията ще започнат на 3 октомври и ще продължат през следващите пет дни, като ще бъдат отбелязани и 1335 години от създаването на българската държава.
Кулминацията на празненствата ще бъде на 8 октомври от 18 часа. Официалната част предвижда извършване на водосвет и ритуал по издигане на знамената, включена е и концертна програма. "Очакваме водосветът да бъде извършен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, а за концерта вече имаме потвърждение, че ще пее голямата ни изпълнителка Валя Балканска. Има и още неща, които очакваме да включим в програмата, но предстои тепърва да се изяснят", коментира пред "България Днес" кметът на Плиска Тонка Начева, уточнявайки, че големият финал ще настъпи със зрелищна заря в нощното небе над града.


"Много искаме да се случи възстановяването и реставрирането на Голямата базилика, защото приоритет за града е развитието на Плиска като туристическа дестинация, това място да стане по- добро за живеене, името Плиска да звучи гордо, да е символ на просперитет и запазените ценности", добави Начева.

Реклама


Голямата базилика в Плиска е исторически комплекс, включващ базилика, архиепископски дворец и манастир. Завършена е около 875 г. и е една от най-големите базилики в средновековна Югоизточна Европа.


Друга голяма гордост на малкото градче е паметникът на Цар Борис I Покръстител, който беше открит и осветен на 2 май 2007 г. По-рано тази година стана ясно, че монументът има нужда от реставрация, тъй като през годините е получил сериозни повреди от метеорологичните условия.

По-рано заради изборите

Плиска е обявен официално за град със съобщение в Държавен вестник на 23 октомври 1981 г.


Тази година обаче честванията ще бъдат на 8 октомври и това веднага провокира въпроси към кмета. "Нарочно изместихме празненствата по-рано и това си има своето обяснение. Тази година има избори и решихме да се съобразим с това. Затова и преместихме концертната част от 23 на 8 октомври", обясни Начева.


По нейни думи промяната няма да се отрази на настроението на местните хора и празниците ще бъдат отбелязани подобаващо.

Реклама
Реклама
Реклама