Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5818178 www.bgdnes.bg

2-ма шефове обвинени за аферата с АЕЦ „Белене“

Загуби за над 77 млн. евро на Националната електрическа компания са докарали бившите изпълнителни директори Любомир Велков и Мардик Папазян. Двамата шефове вчера бяха обвинени от прокуратурата заради неизгодната продажба на стария реактор на атомната централа. Любопитно е, че част от документите за грандиозната афера са изчезнали при мистериозен пожар в офиса на руската компания "Атомстройекспорт". След непрозрачен конкурс именно руската фирма купи стария реактор и в замяна трябваше да достави нови два.


След дългогодишни скандали в крайна сметка многомилиардния проект за втора АЕЦ бе прекратен с решение на правителството. Руският производител веднага заведе дело и през лятото осъди държавната компания да му плати 620 млн. евро неустойки.
"В арбитражното решение ясно е казана причината: допълнителното споразумение от 5 ноември 2008 г., с което бившите директори на НЕК възлагат на "Атомстройекспорт" да започне производството на двата реактора и дори плащат аванс от 84 млн. Без да има подписан договор или дори дадено разрешение от държавата", коментира присъдата енергийният министър Теменужка Петкова.
Тя не посочи имена, но по същото време изпълнителни директори на НЕК са точно Любомир Велков и Мадрик Папазян. Аферата около поръчката на новите реактори все още се разследва от прокуратурата. По неофициална информация то трябва да завърши до няколко месеца. Тогава двамата шефове на НЕК и техни колеги отново би трябвало да се сдобият с обвинения.
Така за момента Папазян и Велков ще отговарят само за продажбата на стария реактор. След сделката обявеното уж за негодно съоръжение бе инсталирано в Калининската АЕЦ и преспокойно си работи.
При първоначалните преговори за продажбата с руснаците реакторът и останалото оборудване бе оценено на почти 165 млн. евро. Държавната НЕК далеч по-малко. Повод е сключеният от Велков и Папазян договор за продажба. С него НЕК се съгласява да поеме всички разходи, свързани с транспорта, застраховките, митата и таксите при доставката на реактора до Русия. От документацията по случая става ясно, че всичко това е струвало 77 млн. евро, които са приспаднати от платената цена. Освен крайно неизгодно, споразумението с "Атомстройекспорт" е сключено от Папазян и Велков, без да имат разрешение за това. По закон то трябва да им бъде дадено от собственика на компанията, тоест държавата, и енергийния министър.
Още в началото на разследването множество експерти се усъмниха, че разходите за транспорта на реактора са завишени. За да потвърди подозренията им, прокуратурата веднага е поискала пълната документация от руската компания.

Реклама

От там обаче отказали да изпълнят молбата с мотива за пожар в офиса им. При него изгорели всички книжа, свързани с транспорта на реакторите, разкриха пред "България Днес" запознати с разследването. Така срещу двамата бивши шефове на НЕК са повдигнати обвинения единствено за ощетяването на държавната компания със 77 млн. евро. Наложени са им и мерки за неотклонение "подписка".

Съмнения за конфликт на интереси

Освен за аферата с реакторите при Любомир Велков има и сериозни съмнения за конфликт на интереси. Повод е бизнесът на съпругата му. Докато като шеф на НЕК движи проекта за Белене, жена му Бисерка Велкова е съдружник във фирма „АтомЕнергопроект“. Както подсказва името, дружеството се занимава с различни проекти в ядрената енергетика. Според сайта на фирмата нейни кадри са участвали в множество дейности, свързани със строителството на АЕЦ „Белене“. От проучване на площадката, изготвяне на технически проект до анализи за безопасността на блоковете. Голяма част от тях са реализирани по време на мандата на Велков, а самите договори подписани от негови подчинени.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама