Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5824508 www.bgdnes.bg

Във „Вила Ямбол” събраха най-доброто червено грозде за последните 13 години advertorial icon

Избата подготвя първокласно вино под нова марка

Новата реколта вина ще бъде с най-високи показатели от 2003 година насам благодарение на отличното грозде, събрано при тази гроздоберна кампания, казват експертите от „Вила Ямбол” най-старата винарска изба в Южна България. Сред първенците са традиционните сортове мерло, кабернесовиньон, сира, мавруд, кабернефран и някои нетрадиционни, сред които пети вердо.

Регионът на Ямбол е известен със своите традиции във винопоризводството, датиращи от древните траки. Почвените и климатични особености предразполагат за отлични показатели на вината, поради което този край се е наложил като характерен винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове гроздоберът там все още е в ход. Очаква се в първите седмици на ноември да приключи. Към момента специалистите от „Вила Ямбол” са определили

7 милиона килограма качествено грозде за вино.

Всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията, ще бъде вложено в дестилати. Голяма част от винените и мускатовите дестилати пък ще бъдат вложени в известните на всички ямболски ракии – „Ямболска гроздова”, „Стралджанска мускатова” и новата „Стралджанска Прим”.

Като изба с почти вековна история „Вила Ямбол” се нарежда сред най-големите преработватели на грозде у нас, управлявайки над 10 000 дка лозови масиви. Изпълнителният й директор Красимир Аврамов коментира, че основна част от реколтата и тази година ще е от собствените им лозя. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от различни региони на страната, които избата от години подпомага.

Вината от новата реколта ще са готови в началото на декември, а

в началото на 2017-а ще са на пазара

под едноименната марка Villa Yambol. В първите месеци на новата година ще отпътуват и първите заявки за чужбина, където компанията си партнира с десетки доставчици на повече от 20 пазара. Международната им партньорска мрежа бележи ръст с всяка година, като за 2017 г. предвиждат над 0,5 милиона литра повече вино да бъде изнесено, защото се включват на руския пазар. Значително увеличават количествата за Китай и САЩ заради изключителните качества на виното, което се търси от потребителите и допринася за налагане на България като надежден и традиционен винопроизводител.

В резултат на успешното развитие на вътрешния и външните пазари на продукцията на избата се увеличава и нуждата от допълнителен капацитет. Разширяване и модернизация на производствените мощности са планирани за предстоящата година. „Вила Ямбол” направи значителни инвестиции през 2003–2005 г. в разширяване на съдовия си капацитет, закупуване на нови дестилационни колони, винификатори, помпи, бъчви от френски и български дъб, изгражди нова бъчварска работилница. От тогава общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. През 2006 г. избата осъществи мащабна инвестиционна програма, която включва и пускане на две допълнителни линии за бутилиране.

Преди три години „Вила Ямбол” откри официално и своята винарна за микровинификация с капацитет 170 000 литра вино, или 340 000 килограма грозде. Новата производствена мощност дава възможност избата да лансира на пазара

селектирани серии висококачествено червено, бяло и розе.

Вината са направени от доказали се технолози с множество специализации в чужбина, за да се гарантират вкусът и ароматът им.

Плодовете на микровинификационната ще бъдат представени на пазара за първи път под нова марка през пролетта на 2017 г., обещават на винените ценители от избата. Тя ще е вдъхновена от най-древните тракийски традиции във винарството, на които избата е наследник, но

името все още се пази в тайна.

Серията ще включва купажи и чистосортови бели, червени вина и розе. При червените задължително ще се наблегне на сира и кабернесовиньон заради отличната реколта тази година. Тези вина ще са основно от новата реколта, но ще включват и най-качествената селекция на избата от последните две-три години. Гроздето за тях от началото на гроздоберната кампания се бере и обработва единствено ръчно.

Виното ще винифицира в следващите месеци в малки винификтори от 5 тона и отворени бъчви от 350 до 400 литра. Една част ще карат млечнокиселата си ферментация във френски дъбови бъчви от 225 литра.

Реклама
Реклама
Реклама