Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5826529 www.bgdnes.bg

Бежанци сеят краста в Харманли

Идват с огромни рани до безобразие всеки ден, шашнати в Спешна помощ

Борислав РАДОСЛАВОВ

Бум на краста сред бежанците в Харманли!


Афганистанци и иракчани масово сеят заразната болест и си я предават един на друг. Посещенията им в Спешния център нарастват лавинообразно, а целият град е на нокти.
"Идват всеки ден с огромни до безобразие рани по ръцете и краката. Нещо страшно е и стават все по-чести случаите", призна по телефона дежурната лекарка в Спешния център в Харманли.


Местните жители се вдигнаха вече на бунт срещу пришълците. Опасенията са, че заразата ще плъзне и сред българското население.

Реклама


"Идват чужденците в магазина, пробват някоя дреха и следващите клиенти, които я сложат на тялото си, след часове са атакувани от сърбежи и обриви. Само от близост, ръкостискане, прегръдка или общо обличане на дрехи и обувки се предава крастата", алармираха пред вестника дерматолози от крайграничното градче.


За проблема гласност даде и общинският съветник от Харманли Светлана Николова. По думите й краста в бежанския център в града имал ако не всеки втори, то поне всеки трети. Наскоро в Спешния център е било прието цяло семейство със заразната болест заедно с тримесечното им бебе.


Всички мигранти в Харманли са на свободен режим. Посещават безпроблемно магазини, заведения, обществен транспорт и лесно сеят заразата сред обикновените граждани.


Нито един семеен лекар не е пожелал да стане джипи на бежанците. От 4 октомври за такъв е бил назначен д-р Дарин Шишманов от Димитровград, който трябва да преглежда два пъти седмично по час и половина. Това за около 4000 пришълци едва ли ще помогне, сигнализира Светлана Николова.


В центъра все още няма изолатор и къде са били поставяни под карантина заболелите досега не е ясно. Не се знае и дали се изваряват спалното бельо и дрехите на обитателите му.


Бежанците мажат раните с паста за зъби, която облекчава симптомите. Иначе крастата се лекува със свинска мас и сяра, съветват специалисти.


Според директора на бежанския лагер Димитър Захариев случай на краста нямало от 12 септември, когато той заел поста.

Реклама
Реклама
Реклама