Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5826588 www.bgdnes.bg

Сиракът Алф оцеля

Иво АНГЕЛОВ

Маймунчето Алф с жестока житейска съдба оцеля и вече е на 9 месеца!


Радостната новина беше съобщена от зоологическата градина в София, където свинеопашатият макак (род маймуни и най-широко разпространените примати след човека) се пребори с кармата да израсне без родители.


Алф се роди в началото на тази година и стана ясно, че майка му няма кърма и не може да се грижи за него. Затова се наложи служители на зоопарка да го прибират в домовете си и да го отглеждат в домашни условия.

Реклама


Животът на крехкото маймунче беше поставен на карта, но към днешна дата лошият период е останал в миналото. Алф вече е стабилно наддал в теглото си и изглежда много по-добре. Основната част от времето си Алф прекарва на земята. Служители на зоопарка разказаха, че макакът е изключително енергичен и се наслаждава на живота си в клетката. Кърменето му с мляко вече е приключило и в момента менюто му е разнообразно.


Около 74% от диетата му е представена от плодове. Маймунката консумира и голямо разнообразие от различни други видове храни като насекоми, семена, млади листа. Събратята на Алф в дивата природа са се пригодили да нападат култивирани растения като кокосови орехи, папая, царевица и маниока.


Най-любимата храна на лапундера (другото име на свинеопашатия макак) в столичната зоологическа градина обаче са орехите, които използва не само за хранене, но и за игра. Енергичното животно хапва плодовете директно с черупките, тъй като през месеците са му пораснали и здрави зъби. Интересен факт е, че мъжките екземпляри имат много по-големи кучешки зъби от женските, които използват, за да респектират противниците си.


Алф се роди на 31 януари т.г. и точно 18 дни по-късно той проходи. Впоследствие няколко месеца прекара под карантина поради високия риск да се разболее от болести, разпространени и сред хората. Постепенно започнал да става самостоятелен, докато в един момент служителите в зоопарка решили да му дадат шанс да се справя напълно сам с храненето и оцеляването си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама