Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5828541 www.bgdnes.bg

Последно: Цигара на клошар е запалила Тютневия град

Прокуратурата даде на съд Любомир Данчев, разследва и длъжностни лица

44-годишният клошаря Любомир Данчев, който стана причина за изпепеляването на пет сгради в Пловдив на 20 август т.г., е предаден на съд, съобщи окръжната прокуратура. Четири от постройките са бивши тютюневи складове и паметници на културата. Пламъците са тръгнали от една от тях на ул. “Екзарх Йосиф” 13, обитавана от бездомника, и са се прехвърлили върху съседните. Щетите са за 11 784 537 лева. Сградите са собственост на “Р. И. П. А” ООД, “Галакси инвестмънт груп” ООД, “Тотал спорт-2015” ЕООД, “Нордикс инвест” ООД и 11 израелски граждани.

Шесторната пожаро-техническа експертиза е показала, че незагасена цигара е предизвикала огненото бедствие. Данчев я хвърлил в кош за боклук в стаята на четвъртия етаж на склада на ул. “Екзарх Йосиф”, където се самонастанил. Той бил излязъл навън, когато избухнал пожарът. Първо се запалили хартиените отпадъци в кошчето, а след това и килими, пътеки, мокет и дюшеци в помещението.

Реклама

Заради липса на свеж въздух те тлеели дълго и едва няколко часа по-късно пламъците станали видими. Огънят обхванал покрива на сградата и се разпрострял и върху съседния склад на ул. “Капитан Андреев” 2, който се намира на 2, 5 м разстояние. Със скорост 5 м/минута пожарът обхванал и останалите сгради, като се усилил след рухването на изгорелите покриви. Според обвинението Любомир Данчев е запалил пожара по непредпазливост. През 2000 и 2008 г. са изгорели други две къщи, в които той живеел.

По делото са разпитани 45 свидетели и са изготвени множество експертизи. Събирани са и доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи опожарените паметници на културата. Материалите са отделени в отделно дело. Разследването по него продължава, уточниха от прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама