Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5835166 www.bgdnes.bg

Интересна и полезна информация за тиквеното семе advertorial icon

Тиквеното семе е невероятно вкусно и едновременно с това изключително полезно. Ако до сега не си консумирал тиквени семки редовно, то тогава е време да започнеш и да включиш тези полезни семена към менюто си. Печените тиквени семена са изключително вкусни, но не забравяй, че в суров вариант те имат много по-висока хранителна стойност. Можеш да ги добавиш към любимата си салата или купичка кисело мляко, а причините да го направиш са свързани с всички здравословни ползи, които ще ти донесат. Тиквените семки са единствените семена на алкална основа, а в силно киселинната среда, в която живеем, това е голямо предимство.

Произход

Родината на тиквите и тяхното семе е Америка. Има различни местни видове, които се срещат в Северна, Южна и Централна Америка. В Южна Америка тиквеното семе било известно още на ацтеките и ценено както като храна, така и с лечебна цел. С течение на времето се разпространява по цял свят.Тиквените семки стават редовен гост в ежедневната кухня в Източна Европа и Средиземноморието (основно Гърция), а в Индия и други места от Азия освен в кулинарията, семето има приложение и в медицината.Счита се, че основен производител на тиквено семе в световен мащаб е Китай, но голям принос имат и Индия, Русия, Украйна, Мексико, САЩ.

Здравословни ползи от консумацията на тиквено семе

• В 100 г тиквено семе има почти 30 г белтъчини и 50 г мазнини.

• Добър източник на минералите фосфор, магнезий, манган, мед, цинк, желязо, калций, селен; витамините от група A, C, E, K и B.

• Има висока хранителна стойност и добър витаминен и минерален профил.

• Тиквеното семе е източник на есенциални мастни киселини.

• Гликемичният индекс е нисък.

Витамините от група В действат благотворно върху нервната система и помагат за намаляване на лошия холестерол. Съдържанието на витамините А, С, Е и К са мощен антиоксидантен комплекс. Наличието на толкова мощен антиоксидантен комплекс превръща тиквените семки в ценна храна в борбата със стареенето на клетките и рака. Витамин К, от своя страна, помага за съсирването на кръвта. Особено ценен е приемът му при хора със завишени нива на кръвната захар. Тиквените семки помагат да се избегне формирането на бъбречни камъни имат противовъзпалително действие и облекчават артритните болки, изключително ефикасно премахват паразити и глисти и е препоръчително да се консумират от малки деца. Маслото от тиквени семки се предписва и срещу увеличаване на простатата. Семето съдържа голямо количество магнезий, който се отразява благотворно на нервната система, отпуска и премахва натрупаното напрежение.

Благодарение на релаксиращите си свойства то помага при безсъние.

Как да изберем и съхраним тиквените семки

Когато купувате пакетирани семки, следете дали опаковката е добре затворена.
От здравословна гледка точка е добре да се избират сурови семки, но печените са също много вкусни и полезни. Тиквените семки могат да се намерят в различни форми и брандове, като тези на "Вуйчо ВАНЬО" са гарантирано добри и се срещат във всичките им форми– небелени, сурови; белени, сурови; небелени, печени.

Съхранявайте ги в херметически затворен съд, за предпочитане в хладилник. Могат да се запазят ядливи за няколко месеца, но губят свежестта си (особено на външния слой) след 1-2 месеца.

Идеи за използване на тиквени семки

Тиквените семки могат да се консумират както сурови, така и печени. Тиквеното семе може да бъде чудесен завършек към една голяма салата с пресни зеленчуци, основно ястие или десерт. Универсален, здравословен и вкусен продукт, който можете да консумирате както солен, така и сладък!

Реклама
Реклама
Реклама