Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5913585 www.bgdnes.bg

Къде да наловим риба за Никулден?

Идния вторник е Никулден. По традиция трапезата трябва да е рибна. Най-масово се пече шаран. Той обаче е топлолюбива риба и по това време от годината уловът му е изключително рядък. Шараните, които се продават по магазините, често са прекалено мазни или имат лош дъх на тиня, тъй като се отглеждат в изкуствени рибарници и се угояват като бройлери.
Затова собственоръчно уловената дива риба е несравнимо по-добра за трапезата за Никулден. След падналия първи сняг за тази зима изникват въпросите къде да си наловим риба през този уикенд. Най-удачни вече са реките. "България Днес" препоръчва няколко дестинации, които гарантират пълен живарник. На Искър най-успешни в последните дни са два вира. Единият е този непосредствено под град Червен бряг, а другият - при Радовенската чешма край град Роман. И на двете места излизат основно едри скобари на плувка. Този вид риба не се плаши от студеното време и е най-търсеният през зимата по реките ни. Лови се на бял червей или на троха. В най-мразовитите дни не отказва и парченце свинска сланина. Може да се обади и някоя закъсняла бяла мряна.
Скобари дават доволно и по река Струма в участъка между Бобошево и Симитли. Сигурен улов има на вира при село Бело поле. Не на последно място, за препоръчване е река Тунджа, която бе особено дашна в последните дни на ноември. Преобладаващият вид е морунаж, но могат да се уловят и страхотни речни кефали. По Марица може да потърсите късмета си и на фидер.
Очаква се всеки момент да дойдат и първите отзиви за подледен риболов. Ниските температури в последните дни са гаранция, че скоро ще замръзнат родопските язовири "Широка поляна" и "Малък Беглик". На първи лед кълве страхотно костур и бабушка.
Ако все пак настоявате да си уловите шаран за Никулден, шансовете са или на някой частен водоем, или в Гърция.

Слуката по морето приключи

Риболовът по Българското Черноморие вече е много по-слаб в сравнение със страхотните есенни месеци. Чернокопът е напълно изчезнал, оплакват се старите "морски вълци". Те си обясняват липсата на улов с рязкото влошаване на времето. Сафридът също кълве в много по-ниски темпове, и то пасажите са групиране само на определени места. През октомври и ноември професионалните рибари с лодки не излизаха от водата с по-малко от половин тон.
Сега най-вероятният улов по морето е от барбун. Попчето, познато и като кая, също може да се напипа успешно. За Никулден мнозина ще заложат на паламуд, който тази година се ловеше в незапомнени количества.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама