Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5915737 www.bgdnes.bg

Кумец на Куйович гори с 5 млн. лв.

С имоти за 5 391 990 лева се разделя кумецът на боса на балканската наркомафия - черногорецът Будимир Куйович. Собственикът на ферма за щрауси край Петрич Иван Солаков и семейството му остават без имотите си, след като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) спечели дело за конфискацията им. Това е рекорд за КОНПИ, похвалиха се от комисията. Парадоксалното в случая, е, че Солаков е осъден за незаконен хазарт, а не за наркотици, за което всъщност е арестуван. Запознати твърдят, че той е много близък приятел с наркобоса Будимир Куйович, който в момента излежава присъда за трафик на дрога. Връзката му със Солаков започнала далеч в годините назад. Фактът, че двамата са много близки и имат пълно доверие помежду си, е скрепен и с църковен ритуал. Самият Куйович станал кум на Солаков, разкриват източници от ъндърграунда.
Роденият в Петрич Солаков и жена му Десислава ще останат без солидното си имане в Петрич и край морето. Според издадения изпълнителен лист от семейството се отнемат дискотека с кафене и механа в Обзор с цялото й оборудване и ферма за щрауси, която е само на няколко километра от къщата на пророчицата Ванга в Рупите. Конфискуват им се още два недвижими имота в Петрич, моторна лодка, леки и товарни коли. Солакови трябва да предадат на държавата и четири елена и три кошути. От животните обаче нямало следа още преди години, когато експерти на КОНПИ искали да ги отведат в зоопарка в Благоевград.
Солаков изгражда официалния си бизнес - щраусова ферма "Голямата птица", хотел и заведение в Обзор, с финансиране от фонд "Земеделие" преди повече от десет години. Щраусовото стопанство е едно от първите в страната, отваря врати с пари от Брюксел през 2003 г. по тогавашната програма САПАРД. По това време фермата е най-голямата за отглеждане на щрауси в страната, както по размери, така и по брой на животните в нея. Продукцията й се изнася основно за Западна Европа. Бизнесът на Солаков е във възход дълги години, особено докато Куйович е на свобода. След ареста на топмафиота тръгва надолу. Ченгета са убедени, че фермата и хотелът в Обзор са били "перални", в които са избелвани парите на черногорския наркобос. След като каналът на кума е разбит, и бизнесът на Солаков залязва, разкриват запознати.
КОНПИ започва да проверява собственика на "Голямото пиле", след като той е заловен през 2012 г. като производител на дрога. Лабораторията е скрита във вила край микроязовир до Земен. Имотът е собственост на Иво Славянов-Бореца от Перник. Освен него и Иван Солаков в производството са ангажирани и Цене Ценев-Бретона и Антон Симов-Фокси, стари кадри от структурите на Куйович. Групата е една от последните разбити от кръга на черногореца.
В земенската вила са произвеждани амфетамини, установяват ченгетата. Бандата "готви" дрогата в два казана за ракия. Бореца, Бретона, Фокси и Иван Солаков и преди това са засичани, че работят за Будимир Куйович, но не са арестувани. Ченгетата ги наблюдават цяла година, преди да ударят лабораторията. Четиримата са спипани в момент на производство на синтетични опиати. Клиенти на земенската лаборатория са основно косовари и турци. Според запознати няма съмнение, че собственикът на "Голямото пиле" е натрупал състоянието си не от щраусите и туризма в Обзор, а покрай нарколабораторията и трафика на дрога на кума си Будимир Куйович.

Бретона пада в капан

Посоченият за организатор на разбития наркоцех Цене Ценев-Бретона падна в капана на австрийски ченгета, след като предал на следовател под прикритие дрога за 100 хил. евро. Бретона изнасял и внасял опиати от България през Сърбия и Унгария в Австрия. Контрабандата минавала границите, скрити в тайник на колата му. Чуждите ченгета не спят и внедряват свой човек в канала. Така Бретона е закован с доказателства за престъпната си дейност. Австрийският съд прави искане чрез европейска заповед за арест перничанинът да бъде екстрадиран и съден там. Пред българския съд Бретона се съгласява доброволно да бъде предаден на австрийските власти. Ако бъде осъден там, той ще може да изтърпи наказанието в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама