Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5926839 www.bgdnes.bg

Съдът пожали имотите на подкупен даиаджия

Окръжният съд в Пазарджик отказа да изземе имуществото на осъдения за корупция бивш зам.-шеф на Дирекция "Автомобилна инспекция" (ДАИ) в града - Тодор Грочев. Освен това магистратите осъдиха Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) да плати разноските по делото. Решението на съда изглежда, меко казано, странно на фона на фактите по случая. Грочев беше осъден на две години и осем месеца затвор, но беше пуснат след 18 месеца за добро поведение.
Бившият зам.-директор на ДАИ беше задържан през май 2014 г. при операция на ДАНС с 500 белязани лева, след като явил се на шофьорски курс подал сигнал в полицията. Автошефът бе закопчан пред сградата на ДАИ в Пазарджик. В него бяха открити 500 лева в белязани банкноти. Грочев от 12-13 години отговаря за провеждането на изпитите за водачи на превозни средства. Десет години той не е теглил заплатата си, а се издържал от подкупи, установяват ченгетата.
Автомобилният инспектор вземал рушвети от кандидат-шофьорите. Той в ролята си на старши инспектор е искал пари, за да могат кандидат-шофьорите, явяващи се на практически изпит при него, да получат заветното "Да". За категория B сумата е била 50 лв., за категория C - 100 лв., а за C+E - 200 лв. За верни отговори на листовките тарифата била 500 лева. Инструкторите са били наясно с исканите от изпитващия суми и въпреки нежеланието им са били използвани като посредници между него и техните курсисти, стана ясно по време на делото.
За престъпление по служба автошефът получи присъда от 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, която да се изпълни ефективно. Наказанието му предвижда за период от 4 години да не заема подобна отговорна длъжност. Присъдата е потвърдена и от апелативната и върховната съдебни инстанции и Грочев отива в затвора.
По сметките му бяха открити значителни авоари. Автошефът имал 10 сметки в няколко банки. Освен това бил собственик на 14 срочни и 2 спестовни влога. След ареста съпругата му изтеглила от неговите сметки 94 хиляди лева. Освен влоговете в няколко банки бившият държавен служител има собствено жилище в Пещера, където живее със семейството си.
След като тези факти излизат наяве, от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество предявяват иск в съда за конфискация на имуществото на подкупния инспектор. Размерът на претенцията на КОНПИ за изземване в полза на държавата е за близо 380 000 лева. По искане на комисията за конфискация е наложен запор на къща в Пещера и налични средства по множество банкови сметки на Грочев и съпругата му. В хода на проверката инспекторите установяват, че бившият заместник-директор на ДАИ не е похарчил и лев от заплата, която му е била превеждана по банкова сметка в продължение на десет години. Съпругата му, която е държавен служител, рядко е харчела трудовото си възнаграждение. В същото време и двамата често са депозирали значителни суми в банки, установяват проверките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама