Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5984543 www.bgdnes.bg

Адвокат София Николаева: Обвиняват българи в Мадрид в афера с трансплантации

Коя е тя

Адвокат София Николаева е българоговорещ адвокат в Мадрид. Член е на Адвокатска колегия - Мадрид. Работи в собствена кантора от 2010 година. Преподавател на различни академични курсове и магистърски програми по гражданска и наказателна отговорност на здравния работник към Държавния университет "Рей Хуан Карлос" - Мадрид. Завършва бакалавърска степен по право в Национален университет за дистанционно обучение - Мадрид. Има магистърска степен по данъчно облагане и по лекарски грешки и небрежности.

- Адв. Николаева, вие защитавате част от българите, които се забъркаха с цената на живота си в скандал с нелегална трансплантация на бъбреци в Мадрид. В какво се състои скандалът и за какво са обвинени сънародниците ни?

Реклама

- През 2012 година се въведоха нов тип престъпления срещу общественото социално осигуряване в Испания. Именно по този текст са обвиняеми българите в образуваното досъдебно производство след съвместната операция на Гражданската гвардия и Националната организация за трансплантите. Според официалната информация има измама срещу системата на общественото осигуряване, чрез която е осигурен достъп до донорската програма за трансплантации и хемодиализа чрез фиктивни трудови договори и фиктивна регистрация като едноличен търговец. Това деяние е описано като престъпление в член 307 от Испанския наказателен кодекс. Всички лица, които са обект на следствие, са млади българи, които са били в списъка на чакащите към донорската програма или вече са с присаден огран.

- Защо точно Испания?

- Години наред Испания е световен лидер по брой реализирани трансплантации, поради което испанският модел на система на донорство и трансплантации е един от най-следваните и е на челно място. Преди влизането в сила на Кралски указ - закон 16/2012 всички чужденци с адресна регистрация на испанска територия имаха право на безплатен достъп до системата на здравеопазване, без значение дали са легално пребиваващи или произхождат от страни - членки на ЕС. Вследствие на дълбоката икономическа криза в страната обаче и като мярка за намаляване на бюджетни разходи се ограничи достъпът до системата на здравеопазване само за работещи, пенсионери и чужденци с издадени здравни карти. Това наложи и промяна на наказателния кодекс с въвеждането на този нов тип престъпление срещу общественото осигуряване.

- Значи ли това, че е имало здравен туризъм в Испания?

- Да, той не е ново явление тук. Освен качеството в здравеопазването причина за това бе и че до скоро то беше универсално, общодостъпно и напълно безплатно. Граждани на други европейски страни дори и на Щатите се възползваха от този безплатен достъп с години наред. В момента много български семейства установяват пребиваването си тук с цел достъп до по-доброто здравеопазване в държавата. Говорим предимно за пенсионери, които си прехвърлят здравноосигурителните права по силата на европейски регламенти или тежко болни, които имат социално осигурени роднини тук и се възползват от възможността да се включат в тяхната здравна карта.

- Как нашенците научават за това?

- Не е нужно човек дълго да търси, за да попадне, както в медиите, така и в интернет, на информация и интервюта с български граждани, успели да се вмъкнат в донорските програми. Трябва да вземем предвид и жестоката реалност в България. Много от нуждаещите се от трансплант се обърнаха към телевизионни предавания и медии с цел търсене на помощ, на парични средства, на съвет, за да получат шанса да се оперират извън България. Много от вече трансплантираните в други европейски страни подтикват към така наречената здравна емиграция като единствен вариант за спасяване на живота. Има дори изказвания на български лекари, които посочват Испания като препоръчителна дестинация за болните, нуждаещи се от трансплантация на орган.

- Осъдени ли са българите още преди да е приключило производството срещу тях?

- Осъдени от общественото мнение - да. В една тънеща в криза държава като Испания, където непрекъснато се намалява бюджетът за здравеопазване и нарастващото недоволство на данъкоплатеца, който осъзнава, че години наред е изплащал лечението на болни от цял свят, този скандал предизвика голям медиен фурор. Едва ли не тази група българи са виновни, ставайки изкупителна жертва за всички проблеми в здравеопазването. Това съответно се отрази много негативно върху нашите сънародници. Сега всеки българин е гледан под лупа като потенциален виновник за все по-губещата стабилност здравна система. Освен това всички следствени, които са били в списъка на чакащите донор, бяха изхвърлени от него, без да се изчака да излезе съдебно решение, което да ги признае за виновни.

Реклама

- Ощетени ли са Испания и нейните граждани, които също се нуждаят от трансплантация?

- Според официална информация, дадена от отдела по здравеопазване в Мадрид сумата, на която възлиза бъбречна трансплантация, е 50 000 евро, като 1 година хемодиализа струва също толкова. В случая не става въпрос само за икономическия аспект на деянията, а и за личните щети, нанесени на всеки испански гражданин в качеството му на данъкоплатец, който чака да му дойде редът в този списък на чакащите донор.

- Защо българите не са потърсили помощ у нас, а са предприели тази крайна стъпка?

- Не знам колко е крайна или не тази стъпка, когато е въпрос на живот и смърт. Не бих си позволила да коментирам, защото никога не съм била изправена пред такава дилема и не знам на какво е готов човек, за да оцелее. Статистиката обаче говори сама по себе си: при 52 трансплантации за година в България срещу 4 765 в Испания. И малко дете ще си даде сметка къде шансът е по-голям. Да не говорим, че самите специалисти в България препоръчват операциите в чужбина.

- От човешка гледна точка тяхната борба за живот и крайна нужда оправдават ли постъпката им?

- Става въпрос за една човешка драма, става въпрос да поставим цена на човешкия живот. Кой би могъл да постави определена цена на собствения си живот и кой има право да съди... Аз не бих могла.

Любен ДИМИТРОВ

Реклама
Реклама
Реклама