Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6039989 www.bgdnes.bg

Дават на съд ексшефа на Фонда за лечение на деца

Спецпрокуратурата внася до десетина дни в съда обвинителен акт срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Това разкрива пред "България Днес" източник от държавното обвинение. По думите му разследването по случая е приключено.

Предстои да започне предявяване на събраните материали на обвинените и тяхната защита. Очаква се след приключването на тази процесуална процедура спецпрокурорите да внесат обвинителния акт в съда и да бъде насрочена дата за делото.
Веднага след арестите на Александров и още седем служители на Фонда за лечение на деца в чужбина бяха арестувани през април 2016 г. Още тогава от спецпрокуратурата обявиха, че шефът на фонда ще бъде обвинен в ръководене на организирана престъпна група, за сключване на неизгодни договори за над 500 хил. лв. и още куп други престъпления. Към момента от прокуратурата се въздържат да обявят публично в какво точно е обвинен Павел Александров и останалите служители на фонда. Самият бивш шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина бе пуснат от ареста само ден след задържането му срещу 20 хиляди лева парична гаранция. На свобода срещу различни мерки за неотклонение са и останалите първоначално задържани.
В крайна сметка обвинения бяха повдигнати само срещу петима от арестуваните при зрелищната акция. При това те са подведени под отговорност не за корупционни или длъжностни престъпления, каквото е първоначалното съобщение за акцията, а само за участие в организирана престъпна група. Отказвайки се да искат от съда по-тежки мерки за заподозрените като постоянен или домашен арест, разследващите всъщност избягват разглеждането на събраните досега доказателства по случая в рамките на публично заседание на спецсъда.
"Разследването не е установило искане и получаване на подкупи", обясни веднага след зрелищната акция във фонда Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор Сотир Цацаров. От думите й стана ясно, че такива сигнали изобщо не са били подавани от родители на болни деца. От изявленията на Арнаудова тогава се разбра, че на онзи етап от разследването са намерени доказателства за три съмнителни деяния от страна на шефа на фонда и служителите му. Става дума за наемане на апартаменти в Париж на завишена цена, използване на транспортни и логистични услуги в Турция, както и съмнителен подбор на едни и същи външни експерти при избора на болници в България за спешни случаи.
"Не сме викани, за да ни бъдат предявявани материали по делото", заяви адвокат Диана Ангелова, която е защитник на Павел Александров. Тя не изключва възможността, когато това се случи, от тяхна страна да бъдат направени възражения или нови искания към разследващите. Това от своя страна би удължило времето за внасяне на обвинителния акт в съда. Адвокат Ангелова допълни, че се надява обвинението към нейния клиент да е прецизирано. По думите й то било много общо и без конкретика. "Трябва да ни бъде посочено какво точно е направено, в какъв период и т.н.", коментира адвокат Ангелова.


Министър Москов подал сигнала

Антимафиотите започнали да следят служителите на фонда от средата на 2015 г. по сигнал за финансови злоупотреби. След акцията се разбра, че той е дошъл от бившия министър на здравеопазването Петър Москов. Използвани са специални разузнавателни средства (СРС), за да разберат кой каква брънка е в схемата, обясни шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Разследването се води по няколко направления, свързани със злоупотреби за над 450 000 лв. Едното е за насочване на деца за лечение в конкретни болници в страната по препоръка на трима външни експерти, избирани по преценка на Александров от списък с 50 лекари. От 500 становища 2/3 били на тримата доктори, твърдят от прокуратурата. Те насочвали децата към своите болници и вземали по 35 лв. на становище.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама