Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6057313 www.bgdnes.bg

Скрили от прокуратурата пускането на Чоков

Хората в Галиче бягат в чужбина

Сега ще ни избие всичките, страхуват се в селото

С хитра врътка Ценко Чоков е измъкнат от пандиза. Язва в Процесуалния закон отвори скандално вратата за страшилището на село Галиче и Врачанския регион.
След като многократно спецсъдът отказва да пусне Чоков, адвокатите му ловко използват дупката в закона, за да го извадят от килията. В тази схема прокуратурата в лицето на обвинителя Росен Радев е безсилна, защото такъв е законът.
Планът за действие стартира на 16 януари, когато апелативният спецсъд гледа на втора инстанция молбата на Ценко Чоков за промяна на мярката му от задържане под стража в по-лека. Тогава скандалният кмет е задържан в рамките на досъдебното производство. Апелативните спецмагистрати отказват на Чоков да го пуснат под "домашен арест".
В същият ден прокуратурата внася в спецсъда обвинителния акт срещу кмета на Галиче, сина му Мартин и бандата им за рекет, изнудване и палежи. С този акт случаят минава в съдебна фаза. На 27 януари започва същинското дело срещу бандата.
В рамките на заседанието, което е открито, адвокатите на Чоков и компания правят искане за изменение на мярката от "задържане под стажа" в по-лека. Съдът отказва да пусне групата. Прокурор Росен Радев приема решението и не протестира. В деня на първото заседание от процеса изтича и законовият срок за задържане на Ценко Чоков по досъдебното производство.
Дни след това адвокатите пускат частна жалба за изменение на мерките на Ценко Чоков, Мартин Чоков и останалите задържани. Те я депозират в апелативния спецсъд, защото магистратите от долната инстанция вече са отказали свободата му.
В закона пише, че по това обвинение - член 256, ал. 4, то подлежи на обжалване чрез скандалната глава 22 от НПК. По този параграф апелативните съдии в тричленен състав в закрито заседание трябва да решат дали да пуснат подсъдимия. Те не са длъжни да уведомяват прокуратурата за разглеждането на жалбата, обясни за "България Днес" наблюдаващият прокурор Росен Радев от спецпрокуратурата.
Така той не разбира за гледането на мярката в понеделник.
"Това е необичаен ден за разглеждане на мерки. По принцип се гледат във вторник и четвъртък. Така или иначе нищо не мога да направя, защото съм прокурор от спецпрокуратурата, а не от апелативната спецпрокуратура. Нямам право да се самосезирам, защото съм от по-долна инстанция на държавното обвинение, поясни прокурор Радев. Той подчерта, че такъв е законът и трябва да се обърнем към депутатите на следващите избори, за да го поправят. Освен това сподели, че решението на апелативните спецсъдии не му е приятно и му тежи.
Така Ценко Чоков е безвъзвратно на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция. Синът му Мартин е освободен под "домашен арест". Оказва се, че само апелативните магистрати могат да отменят решението си за освобождаването му. Чоков може да бъде прибран обратно в килията само ако извърши ново престъпление.
Над 30 души от село Галиче са свидетелствали и са се подписали, че той ги тормозил, изнасилвал, палил, пребивал и ограбвал. Хората мълчаха с години от страх да не бъдат ликвидирани. Двама от тях вече са напуснали страната и не се интересуват от процеса, нито казват къде са. Останалите свидетели се съгласиха да застаната с имената си едва след като при мащабна спецакция той бе заловен след абитуриентския бал на сина си Мартин - в края на май 2016 година. Тогава Сотир Цацаров обеща, че лично ще наблюдава делото.
"Чокови сега ще дойдат да ни избият. На кого да звъннем - на съдийките, които го пуснаха и взеха парите, или на тел.112", в истерия са хората от Галиче, след като късно в понеделник скандалният кмет пристигна в собственото си село с ескорт от мутри.


Съдия в отпуск решава казуса

Съдия Даниела Росенова е била председател на състава, освободил Ценко Чоков. Тя участва в скандалното заседание в последния ден от 7-дневния си отпуск. Тя пристигнала в съда, защото колегите й били много натоварени и нямало кой да гледа мярката. Ден след пускането на Чоков съдия Росенова се явява на изслушване пред Висшия съдебен съвет (ВСС) като кандидат за шефския пост на спецапелативния съд. Беше й зададен въпрос относно странните обстоятелства около пускането на Чоков и необичайното й желание да бъде на работа, докато е в отпуск.
"Понякога се случва и така", отговори Росенова и подчерта, че това дело е разпределено така, както всяко друго. Обясненията й явно не задоволиха членовете на ВСС и те отхвърлиха кандидатурата й. В нейна подкрепа съдия Росенова получи само 1 глас. Опонентката събра едва 4, а другите съдебни кадровици се въздържаха от избор. Така конкурсът пропадна.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама