Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6119304 www.bgdnes.bg

Екологът Емилиян Стойнов: ТРОВЯТ белоглавите лешояди!

Заплашва ни екокатастрофа заради човешката глупост

Любен ДИМИТРОВ

Два изключително редки екземпляра от защитения белоглав лешояд са натровени умишлено в Кресненския пролом. Едната птица е открита мъртва, а другата е приета за лечение с парализа.


Всички съмнения на ветеринари и еколози клонят, че защитените птици са били отровени.


"Най-вероятно става въпрос за умишлено разпръскване на отрова, което е абсолютно забранено и обявено за престъпление от закона", заяви Емилиян Стойнов. Той е учредител и председател на Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ).

Реклама


От думите на експерта става ясно, че популацията от защитените пернати е била заличена в миналото именно чрез неконтролируемото използване на отрова за справяне с набезите на едрите хищници.


"Тогава този способ е бил повсеместен и позволен, но сега е категорично забранен и криминализиран. Не само че не решава проблеми, той е изключително опасен и създава нови тегоби, като застрашава биоразнообразието и равновесието в нашата природа, както се е случило и преди", изразява опасенията си екологът.


Сценарият е до болка познат. Вълци, чакали и лисици нападат постоянно стадата на животновъди. Без да се напънат да измислят безопасен и ефективен начин, те грабват отровата и тръгват в планината. Там откриват някое убито животно или си носят свое. Поръсват го със смъртоносните вещества, като се надяват хищниците да ядат от него.


"Това е изключително глупаво решение. Първо, вълците са интелигентни животни и като видят, че някой от глутницата умира, няма да посегнат към трупа. Второ, десетки други видове могат да ядат от отровната мърша, както е станало и с белоглавите лешояди", казва Стойнов. Преди време десетки расови каракачанки умряха именно поради тази причина.


"Ние възвърнахме този изчезнал от нашите географски ширини животински вид в естествената му среда. Освен че е изключително красив, лешоядът е крайно полезен за биоравновесието, тъй като по естествен начин унищожава труповете на умрелите животни и спомагат за кръговрата на веществата. А сега заради човешката глупост отново сме изправени пред евентуална катастрофа", допълва Стойнов.

Реклама
Реклама
Реклама