Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6122281 www.bgdnes.bg

10 млн. възмездие за жертвите в Хитрино

Над 6 млн. лева кръвнина за касапницата в Хитрино поискаха хора от селото. Рекордният иск е внесен вчера в Софийския градски съд от името на наследниците на загиналите и тежко пострадалите при взрива на влакова цистерна в селото. До дни специално наетият адвокат ще заведе дело за компенсация и на хората, чието имущество е унищожено. Така общите претенции за обезщетение към фирмата собственик "Булмаркет рейл карго" се очаква да нараснат до 10 млн. лева. До подаването на исковете се стига след отказа на частната компания доброволно да изплати обезщетения на пострадалите. Така единственият шанс за поне малко справедливост остава воденето на съдебни дела, обясни пред "България Днес" кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
Ужасяващата трагедия, която изравни със земята шуменското село, се разигра на 7 декември миналата година. Малко след навлизането си в района на гарата влакова композиция, караща цистерни с полипропилен и пропан-бутан, дерайлира. При удара в земята една от тях е пробита. Последвалата зловеща взривна вълна срути десетки къщи наоколо. Под техните отломки загинаха седем души, а други 29 бяха ранени.
При последвалото разследване става ясно, че причина за инцидента е високата скорост на композицията. Вместо да навлезе в гарата с максимум 40 км/ч, влакът се е движел с над 80. Още преди загиналите да бъдат погребани, от фирмата собственик пробваха да прехвърлят вината на БДЖ. Версията им бе, че причина за трагедията е повредена стрелка, която трябвало да отклони влака в друг коловоз. Впоследствие обяснението категорично бе опровергано от експертизите. Това става повод пострадалите да потърсят обезщетение от частната фирма превозвач. Мотивът е, че влакът не е бил в добро техническо състояние, а машинистът не е спазил правилата за безопасност.
Сред завелите иска е и оцелялата по чудо Шенай Хюсеин. При взрива жената загуби 18-годишния си син Дениз и 42-годишния си съпруг Танер.
"И да вземем пари, това няма да ми върне близките. Надявам се с обезщетението поне да помогна на другия си син", обясни лаконично пред "България Днес" Шенай.
Три месеца след трагедията тя все още не може да се възстанови от психическия срив и отказва да коментира в подробности бъдещото дело.
"Нашето желание бе нещата с обезщетението да се уредят доброволно. На два пъти канех на среща собствениците на влака, за да се разберат с пострадалите. Вместо разговор си пролича, че те само гледат да бавят времето, без да плащат. След като не получихме човешко отношение, ни писна и заведохме дело", ядосано коментира пред вестника кметът на Хитрино Нуридин Исмаил.
Проверка, направена от адвокати на пострадалите, показва, че фирмата превозвач няма почти никакво имущество на свое име, обяснява кметът. Затова в исковете като ответник е посочена и фирмата собственик на железопътната компания "Булмаркет ДМ" . Тя от своя страна също не е в цветущо състояние. За това по съвет на адвокатите по делото като помагач ще бъде привлечена и Изпълнителна агенция "Железопътна администрация". Причината е издаденият лиценз за превози на опасни товари въпреки липсата на достатъчен опит и финансов ресурс. Така, в случай че частната компания фалира, парите ще се плащат от държавата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама