Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6132136 www.bgdnes.bg

Тя е най-малката наследничка на Левски

Той е най-великият българин, казва 8-годишната Пламена

Надя Панкова

"Васил Левски е най-великият човек на Карлово!" Това гордо признава най-малката наследница на Апостола на свободата - Пламена Кацева. Момиченцето е едва на 8 години и преди броени дни стана лице на община Банско след престижен международен конкурс за красота в съревнование с дечица от България, Русия, Бразилия и дори Южна Африка.
Именно като наследница на Васил Левски бе обявена малката победителка, а медиите буквално пощуряха по красивото момиченце, в което тече кръвта на Дякона. Второкласничката е едва на 8 години, но вече е прочута не само в родното Карлово, но и по цялата страна с участието си в конкурси за красота. Малката се състезава на сцената още от 4-годишна, а най-голямата й гордост не са титлите и короните, а това, че е наследница на Дякона.
"Съвсем скоро разбрахме, че нашият род Кацеви всъщност е от бащината линия на Васил Левски. Всички говорят за майка му, всички регистрирани родственици в Карлово са по майчина линия. Пламена разбира всичко, знае на кого е наследник и много се гордее. Даже в училище в съчиненията си пише, че Васил Левски е най-великият човек в Карлово", разказа за "България Днес" майката на малката - Райна.
Дядото на детето вече подготвя специално родословно дърво за прочутия си род. То ще разказва историята на семейството чак до дядото на Левски - син на прочутия в село Кошмуларе, откъдето е родът на Дякона по бащина линия, Кацата. "Кацата, както го наричали съселяните му, бил огромен човек. И имал шест синове. Един от тях е дядото на Васил Левски", допълва майката на Пламена.
Най-малката наследница на Апостола не пропускала да споменава, че е от рода му. Когато получила титлата лице на Банско от кмета Георги Икономов, Пламена не пропуснала да му разкаже за корените си. Докато не изучава миналото на семейството си, красивото дете участва в конкурси за красота.
"Когато съм на сцената, съм си вкъщи. Това ми казва тя, нещо като фиксидея й е да се състезава. Мечтае си за световната модна сцена и затова учи усилено английски. Поканиха я сега на конкурс в Южна Африка. Взима и уроци по пеене, даже купихме голямо караоке у дома, за да се упражнява", разказва за заниманията на Пламена майка й. И е уверена, че дъщеричката й няма да пропусне и извън България да разказва на всеки кой е Васил Левски и колко е горда, че е от рода му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама