Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6153021 www.bgdnes.bg

Чоков оправдан

Ценко се бетонира на кметския пост

Хиляди левове от хазната нахалост за графологични експертизи за
кражбата на земи

Невинен за присвояване на земи и длъжностни престъпления се оказва скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков. Никой от прокурорите, които се захванаха със случая и разследванията срещу него, не е успял да събере достатъчно доказателства, за да му бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба, научи "България Днес" от самите разследващи. Така Чоков не може да бъде нито отстранен, нито осъден по обвиненията, че е подправял подписи на жителите на Галиче и по този начин е придобил земите им, които започнал да обработва и да печели милиони от тях.
Според обвинителния акт по едно от делата срещу него в качеството си на длъжностно лице - кмет на кметство с. Галиче, той съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства. Това се е случило на 9 септември 2014 година. Впоследствие заверените от подсъдимия Чоков неистински документи били използвани пред нотариус, който действал като пълномощник на продавача, прехвърлил собствеността върху земите на човек, близък на кмета на с. Галиче.

Реклама


Всеки момент съдът във Враца трябва да излезе с решение на втора инстанция по точно това обвинението срещу Чоков - за кражба на земя по жалба на пострадал. На първа инстанция кметът бе обявен за невинен, а Районната прокуратура – Бяла Слатина, протестира оправдателната присъда на 20 декември миналата година. По думите на прокурора Чоков е оневинен неправилно, необосновано и в противоречие със закона.
Оневинението на Чоков идва само година след безпрецедентната проверка на кметството в Галиче, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за нея станаха стотиците жалби и оплаквания на ужилени граждани, които твърдят, че земите им били присвоени от скандалния кмет. Пострадалите се оплакаха, че сигналите им до МВР и прокуратурата са потъвали без резултат. Така Цацаров изпрати специален екип, който да претараши офисите, да провери банковите сметки и имотите на кмета, както и разпределението на бюджета и договорите, които са сключвани с държавните имоти. Инспекцията приключила през август и установила множестово нарушения по удостворенията, издадени от кмета, както и хиляди незаконосъобразни адресни регистрации. Чоков издавал такива на хора, които не били открити на посочените адреси или документите им не били изрядни. Освен това било констатирано и че кметство Галиче няма свои собствени банкови сметки. Така остава неясно къде са отивали парите от хазната, насочвани към размирното село.
Част от документите от проверката били изпратени на специализираната прокуратура още в края на миналата година. Оттам обаче коментираха за "България Днес", че са върнали делото обратно на разследващите във Враца.
"В тези документи няма данни Ценко Чоков да е работил като част от организирана престъпна група за кражба на земи. Затова и делото не е от нашата компетенция", уточниха от спецпрокуратурата.
Така стотиците показания на "ужилените" се оказват на вятъра. А графологичните екзпертизи, на стойност близо половин милион лева, платени от джоба на данъкоплатеца, са напълно безполезни. Оказва се, че Чоков не само не е извършил престъпление по служба, но излиза сух и по обвиненията за мародерстване на жителите на Галиче. Същевременно синовете му биват оправдавани един по един за различни случаи на побои, нанесени над младежи от Бяла Слатина, Галиче и Враца. Така обвиненията му за лихварство и рекет в Галиче изглеждат смешни на фона на цялата правосъдна сага. Над 100 души се жалват, че са плащали крупни суми на действащия от ареста кмет, но в обвинителния акт срещу него той отговаря предимно за лихви в смешния размер от 50 до 200 лева, които взимал от длъжниците си чрез натиск.
В момента Чоков е Софийския затвор и се води в неплатен отпуск от кметския пост. Общинската избирателна комисия не може да обсъжда отстраняването му, докато не излязат окончателните съдебни решения. Дори Чоков да бъде осъден като тартор на банда за рекет, той няма как да бъде махнат от престола си, защото това не представлява злоупотеба с власт или служебно нарушение.


Непрестанно протакане

Спецсъдът отложи за пореден път процеса срещу Ценко Чоков. Причината – липсата на протоколите от миналото заседание. Адвокат Иво Найденов и останалите защитници изтъкнаха, че не са се запознали с протокола от предишното съдебно заседание. На тяхно запитване в деловодството им било отговорено, че такъв (протокол - б.р.) няма. Друг аргумент на съда да не даде ход на процеса бе нов адвокат, който поема защитата на подсъдимия Димитър Каменов. Тя не била запозната с материалите по делото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама