Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6187111 www.bgdnes.bg

82-годишната баба Пенка: Скачам от 333-метрова кула

Най-възрастната парашутистка ще полети от най-високото подобно съоръжение в света

Доли ТАЧЕВА

От 333-метрова кула в Китай ще полети най-възрастната парашутистка у нас.
82-годишната Пенка Балева планира да скочи с главата надолу от най-страховитата площадка на света - кулата "Макао" в едноименния град. Според Книгата за рекордите „Гинес“ съоръжението е най-високото място на Земята, от което се организират бънджи скокове. В него има и участъци със стъклен под, върху който посетителите могат да се престрашат да стъпят.
"Отдавна мечтая да скоча от тази кула. Височината й е 333 метра. Това е само за мен! Много е трудно да стигна до там. Пътува се две денонощия със самолет. Спи се по летища. Трябва да отида с човек, и то с мъж, като бодигард. Да знае езика и мястото. Иначе не мога да тръгна", сподели пред "България Днес" авантюристката.

Реклама


Тя признава, че начинанието е свързано със сериозна финансова инвестиция. Балева покрива разходите за скоковете си от собствения си джоб, след което дълго изплаща заеми. Това обаче не я спира да мечтае. Цели се всеки скок да е по-висок и по-екстремен от предишния. Именно затова новата й цел е именно китайският град Макао, който е известен също и с името Град на мечтите. Той е на по-малко от един час с ферибот от Хонконг и е популярна дестинация за много туристи.
До момента най-високата точка, от която Пенка е скачала с бънджи, за да изпита духа си, е 192-метров мост. Той се намира южно от австрийския град Инсбрук. След рекордния полет тълпа от възхитени чужденци я обградили и започнали да я прегръщат.
"Станахме големи приятели. Дори наскоро идваха в България. Донесоха ми тениска, направена специално за мен", хвали се Балева.


Тази година на търсещата адреналин баба й предстои 55-ият скок. 15 от тях са направени с парашут, където е достигнала своя връх. Авантюристката е летяла от 5000 метра, което е максималната височина, от която може да скочиш. Повече от 14 години тя членува в клуб за екстремни спортове и дори има сертификат за постиженията си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама