Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6211028 www.bgdnes.bg

Майката на соцшеф осквернява паметник

Възмутени съпартийци издават "другарката Сейкова" на властите

Бисерка БОРИСОВА
До 100 часа общественополезен труд, глоба и дори пробация може да получи майката на шеф от БСП Малина Сейкова, която е сгащена на местопрестъплението при оскверняване на Паметника на жертвите на комунизма и на Народния съд в Бургас.
Това научи "България Днес" от разследващи в Бургас.
"Извършва се обстоятелствена проверка от полицията, която е събрала доказателства. Очаква се наблюдаващият прокурор да прецени, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно наказателно производство", коментираха източници от Първо РПУ в Бургас, което се самосезира по случая след публикациите в медиите.
Инцидентът стана в нощта срещу 1 май т.г., когато новооткритият паметник е щампован с лика на Георги Димитров. Записи от охранителните камери, разпространени от СДС-Бургас, показаха двама мъже с качулки, които правят щампите, и възрастна жена, която идва и си тръгва с тях. Жената на записите се оказа именно Малина Сейкова - не просто активист на БСП, но и майка на зам.-шефа на местната соцорганизация Тодор Ненов. Засега разследващите не споменават кои са двамата мъже със Сейкова. Присъдата, която грози тройката вандали, няма да е приятна. Възможно е всеки да получи наказание от около 100 часа общественополезен труд плюс глоба, а организаторът на грозната проява да се сдобие и с пробация.
"Не всеки ден виждаме възрастна жена по време на вандалски акт, гавра с паметта на зверски убити невинни хора. Винаги обвиняваме младите, че са хулигани, но за да са такива, явно вземат пример от някой възрастен", коментираха шокираните бургаски следователи.
Като "лъч на надежда", че моралът в България не си е отишъл, те споделиха, че когато от СДС разпространили записите от охранителните камери, първите, които се обадили и разпознали 63-годишната Малина Сейкова, били членове на БСП-Бургас!
"Дори те споделиха, че се срамуват от поведението й!", допълниха разследващите.
Самата Сейкова дава такова яко обяснение, че възмути още повече бургаската общественост. Тя заявява, че съвсем "случайно" си вървяла в района на паметника около 5,20 сутринта... И също така случайно видяла двамата да рисуват върху паметника.
"Този паметник изобщо не го бях виждала и се загледах какво те правят. Идеята беше да изчакам някой да мине, за да му кажа какво става. Не мога да ги разпозная, беше тъмно. Мислех да звъня на тел. 112", обясни пред бургаски сайт Ддругарката СейковаУ.
От записите на камерите нещата изглеждат съвсем различно. Вижда се как майката на червения шеф идва при паметника заедно с двамата мъже с качулките. Държат се като хора, които отдавна се познават. Суетят се малко около монумента, мъжете правят щампата, а тя стои като на пост около тях и гледа някой да не мине. След това заедно си тръгват. От записите по-скоро изглежда сякаш другарката Сейкова е организатор на проявата, отколкото да е искала да я предотврати. Не се вижда тя да се кара с мъжете, нито пък да рови за телефона си, за да звъни на тел. 112. От спокойното поведение и на тримата по време на вандализма става ясно, че изобщо не са знаели, че в градинката до Апелативния съд в Бургас, където е паметникът, има камери.
Малкият монумент бе създаден по инициатива на СДС-Бургас и осветен преди около месец. "Това бе кауза, за която СДС се бори в продължение на 27 години. Основната идея на паметника е да е място, където близки на репресираните от комунизма да могат да ги почетат. Затова и вандалският акт срещу паметника е и трябва да се тълкува като престъпление!", отсякоха за "България Днес" от СДС-Бургас.


Синът Тодор Ненов:
Народният съд е избил който заслужава

"Ако действително майка ми е участвала в тази случка, не го одобрявам, защото това е хулиганска проява. Майка е ранобуден човек и често се разхожда по улиците около 4:30 Ц 5 ч. сутринта", заяви пред бургаските медии зам.-шефът на БСП-Бургас и син на Малина Сейкова Тодор Ненов. "Но този паметник е позор. Народният съд не е избил никаква интелигенция, избил е тези, които заслужават", допълни той.
Припомняме, че от 20 декември 1944 до 2 април 1945 г. Народният съд организира 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Издадени са 9155 присъди, с които са осъдени на смърт 2730 души, 1305 души получават доживотен затвор, а останалите Ц затвор от 1 до 20 години. На 15 години затвор е осъден дори Димитър Пешев, един от хората с най-голям принос за спасяването на българските евреи. За сравнение - на Нюрнбергския процес са осъдени 19 души, от които на смърт 12.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама