Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6227542 www.bgdnes.bg

Данчо Пръча трупа пачки от килията

Решетките не са пречка за бизнеса у нас

Йордан Тонов купува фирма от жена си и се назначава за управител, докато е на топло

Бизнес с туризъм и продажба на алкохол от затвора е подхванал врачанският мафиот Йордан Тонов - Данчо Пръча, показа проверка на "България Днес". Напук на ограниченията за контакти с външния свят от пандиза Пръча преспокойно е успял да си купи действаща частна фирма. Продавач е приятелката му Каролина Кьолер, от която подземният бос има две деца.
Според документите от Търговския регистър сделката за прехвърляне на "Тонов" ЕООД се е осъществила в края на 2016 г., докато Пръча би трябвало да излежава 8-годишната си присъда във Врачанския затвор. След продължил години процес Тонов е признат за ръководител на организирана престъпна група за разпространение на наркотици, сводничество и рекет заедно с Митьо Очите. Наказанието му бе потвърдено на трета инстанция в края на 2015 г. По закон след това властите в двуседмичен срок трябваше да приберат мафиота зад решетките. Останалите от бандата бързо са пратени на топло. Малко преди да го приберат, Пръча представя документ, че заради усложнения след счупване на лявата му ръка не може да лежи в затвора. Така наказанието му бе отложено с решение на прокуратурата. Здравословните проблеми на Тонов явно са били тежки, защото шест месеца по-късно той отново е на свобода. В края на май 2016 г. Пръча е засечен в Мездра да празнува абитуриентския бал на дъщеря си Мона. На грандиозния купон присъстват Ценко Чоков и човек, който по това време трябва да е зад решетките, съобщава местен сайт. Според публикацията купонът е засечен от тайни ченгета, следящи Чоков и бандата му, и те докладват по веригата. За да се избегне скандалът, в началото на юни миналата година Данчо Пръча набързо е пратен във Врачанския затвор да си лежи присъдата.
Веднъж влязъл в пандиза, по закон Тонов няма право на контакти с външния свят освен редките отпуски за добро поведение и свиждания от роднини.
Ограничението не е пречка врачанският мафиот на 9 ноември 2016 г. да сключи договор с приятелката си Каролина Кьолер за покупко-продажба на фирма "Тонов". Според документа лежащият в затвора мафиот лично присъства на сделката и дори прехвърля дължимите 5000 лв. за покупката на дружеството. Данчо Пръча полага лично подпис под специално изготвения договор, където са вписани и паспортните му данни. Според юристи самата лична карта би трябвало да му е отнета още при влизането в затвора.
Същия ден врачанският мафиот взема решение да се назначи и за управител на придобитата фирма "Тонов". Според документите дружеството се занимава с организиране на абитуриентски балове, търговия с алкохол, туризъм, реклама и организиране на бизнес конференции. Следвайки изискванията на закона, Пръча дори прилага образец от подписа си към декларация за съгласие да е начело на фирмата. Документът е заверен лично от него пред нотариус и внесен в Търговския регистър след плащането на дължимата държавна такса.
Сделката е спряна в последния момент заради наложен запор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. След осъждането на Данчо Пръча държавата му конфискува имоти и банкови сметки на стойност 1,2 млн. лева. Според запознати към иска е присъединена и приятелката му, за която има претенции, че е забогатяла и върти бизнес благодарение на пари, дадени от Пръча.
Хора от Врачанско твърдят, че Каролина Кьолер дължи и политическата си кариера на своя приятел. Благодарение на Пръча тя влиза в местната организация на ДПС и дори е избрана за общински съветник в Мездра. Според спецченгета по време на кампанията за местните избори хора на Йордан Тонов са агитирали усилено за листата на движението в ромските махали.

Псета на гаджето му Каролина разкъсват

С обвинение за нарушаване на обществения ред преди дни се сдоби и приятелката на Пръча - Каролина Кьолер. Повод е жесток инцидент с притежаваните от нея кучета. Двете огромни животни порода алабай бягат от клетката си и нападат две други животни. Едното от тях е разкъсано пред очите на разхождащите се по улицата жени и деца. Снимки от касапницата с беззащитното малко животинче предизвикаха масово възмущение в Мездра. Свидетели на случката разказаха, че кучетата на Кьолер и преди са бягали, но властите не са отговаряли на подадените сигнали. Този път след запитване от медии е образувано досъдебно производство, а приятелката на Пръча официално предупредена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама