Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6325966 www.bgdnes.bg

Майката на пребития от цигани младеж от Смолян: 1000 лв. трябват, за да спасим Георги

"Моля, помогнете ми да спася живота на сина си. На първо време ни трябват смешните 1000 лв. За съжаление ние не можем да си ги позволим, за това разчитаме на добри хора." Тази отчаяна молба за помощ отправи майката на пребития от цигани в Смолян Георги Кадиев.
С парите близките на 27-годишния младеж трябва да покрият невнесените му през годините здравни осигуровки. По закон, без това да стане факт, здравната каса няма как да покрие лечението на Кадиев. До момента то струва десетки хиляди левове, които трябва да се платят от него или близките му. В случай че това не стане, пловдивската университетска болница "Св. Георги" има пълно право да го изгони.
Зловещият инцидент се разигра миналия четвъртък до ученическия пансион на Строителния техникум в Смолян. По обед Георги бил там с няколко познати. В един момент момиче от групата решило да си тръгне, когато стоящите наблизо двама цигани опитали да я спънат. Георги реагирал остро, за да защити приятелката си. Ромите избягали, но след малко се върнали въоръжени с дървени колове и започнали да налагат зверски Кадиев пред погледа на шокираните минувачи. Няколко часа по-късно двамата биячи са арестувани, а пребитият мъж откаран в болница със счупен череп и опасност за живота.
"Доколкото разбрах, парите трябва да се платят до понеделник или вторник. Не искам да мисля какво ще стане, ако не успеем да ги съберем", разказа пред "България Днес“ братът на Георги Филип. В опит да събере нужната сума той е разкрил специална банкова сметка. В него всеки решил да дари средства за спасението на пребития от цигани младежи може да преведе пари.


Близки на Георги разкриват, че до момента от болницата проявяват разбиране, но лекарите са намекнали, че няма как да работят безплатно заради огромните дългове на лечебното заведение. По думите им повечето от тях са натрупани именно заради лечение на неосигурени пациенти. Почти всички от тях са цигани, които, щом стане дума за пари, скачат на бой и бягат от болницата. За разлика от разчитащите на социални помощи роми при Георги задълженията се натрупали заради некоректен бизнесмен, при когото Кадиев работел през последните години. Освен че бавел заплатите, шефът на Георги забравял и да му внася осигуровките. За тях близките му разбрали едва когато младежът е приет в болница.
"Всеки месец имаме десетки подобни случаи. За година разходите ни са по няколко милиона лева. Като кажем на ромите, че лечението се плаща, те през смях ни казват да си вземем парите от държавата, защото тя била длъжна да плати", разказа пловдивски медик.
Близки на Георги разказват, че освен за здравните осигуровки немалко средства ще трябват и за последващото лечение. Вчера призори той претърпя поредната тежка операция заради хематом в мозъка. Според лекарите състоянието му е стабилизирано. Дори и след изписването му ще трябва доста време, за да се възстанови. За да стане това, е нужна специална рехабилитация, престой в санаториум и скъпи медикаменти. За да може отново да е пълноценен човек, Кадиев ще се нуждае месеци наред и от специален рехабилитатор и асистент, който да наблюдава денонощно състоянието му.
Всеки, който желае да помогне за лечението на Георги, може да преведе пари по специалната банкова сметка. До момента според близките му помощ са обещали стотици хора от цялата страна.
Банковата сметка е BG89TTBB94001527557306 Експрес банк Смолян. Титуляр на сметката е братът на Георги - Филип Атанасов Камбуров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама