Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6329932 www.bgdnes.bg

Наследниците на Златко Капона гушват милиони

Наследници и престъпни авери на Кръстника на имотната мафия в Бургас Здравко Донев-Капона си разпределят 30 млн. лева. Тлъстата печалба от заграбвани и продавани през годините апетитни имоти в центъра на морския град имоти била умело прикрита от данъчни и ченгета. Част от парите били инвестирани в апартаменти и вили по Черноморието, други - в авоари в офшорки, научи "България Днес".

Обогатените щастливци потъркват доволно ръце, след като днес се очаква Апелативният специализиран наказателен съд да прекрати делото срещу мастития мафиот. Златко Капона, който почина преди месец от сърдечен удар, не успя да дочака решението на втората инстанция. В началото на февруари през 2016 г. специализираният съд го осъди на 6 години затвор. Капона бе наказан и да възстанови нанесена на българска банка щета от 141 908 лв., както и 9230 лв. съдебни разноски. Той обаче обжалва присъдата пред Апелативния съд. Според близки до разследването източници през тази една година, в която Капона бе на свобода и умело протакаше работата на втората инстанция, той е успял да прикрие и изпере повечето от милионите, които чрез хитри имотни машинации заграби от своите съграждани.
Докато подчинените на Кръстника пионки Иларион Начков-Чакала, Никола Киров-Швейка, Петър Шейков-Толума и Боян Митев се признаха за виновни по негово нареждане, той е разпределил парите между всички. Според слухове в ъндърграунда мъртвият вече мошеник с висш пилотаж е извършил и последната си измама. Той е легализирал и направил непроследяеми за властите кинтите от престъпната си дейност. Така след повече от 5 години разследване ченгета и магистрати не можаха да открият "закопаните" от Капона и бандата му милиони.


Здравко Капона е пионерът в имотните измами у нас. Той разработва престъпните си схеми до съвършенство, като залага на прости, но ефективни методи. Бандата на Донев си набелязвала хора с увреждания, без наследници и самотно живеещи. Кръстника използвал съучастници, които срещу възнаграждения се сприятелявали с набелязаните жертви и ги въвеждали в заблуждение да положат подпис на празен лист. Над подписите били попълвани договори за покупко-продажба. С тези "договори", както и с подправени документи за самоличност на жертвите - с поставени на личните им карти снимки на членове на групата, с неистински пълномощни и фалшиви удостоверения за наследници, сделките били изповядвани пред нотариус. Изкусният манипулатор Боян Митев омайвал доверчивите и самотни жертви, като обикновено наемал стаи в техните огромни къщи или апартаменти. Сладкодумно и чрез услуги, които им правел, им предлагал да подпишат пълномощно уж за нещо дребно. Документите обаче давали пълни права за разпореждане с имотите. Тогава се намесвал Капона, който поемал нещата за финализиране на "сделките", свързани с покупко-продажба или друг вид манипулация.
Най-известната жертва на Капона е покойният актьор Милко Хатев. Къщата му на ул. "Цар Симеон" в центъра на Бургас е архитектурен паметник, правена е от италиански архитекти. По документи през 2002 г. с неговия подпис огромното жилище е продадено на Капона. За имота, оценен към днешна дата за колосалните два милиона евро, според книжата Хатев получил жалките 34 000 щатски долара, които така и не видял. Той бил измамен от банда, която му дава наръч документи и го убеждава, че са бизнесмени и наемат къщата. След дълга съдебна битка наследници на Хатев успяха да си я вземат през 2015 г.

Първата таралежка - 7 забити кирки в аудито

Капона влезе в историята и като първия случай на наказателна акция с кирки. През 2005 г. неизвестни забиха седем от земеделските сечива в скъпарското му ауди. Така и не стана ясно за какво е било зловещото предупреждение към мафиота. Макар да е специалист по имотни измами, Здравко Донев има и други криминални прояви. Той е осъждан за побой, а брат му Валентин има присъда за сводничество.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама