Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6354541 www.bgdnes.bg

Дебютантки по гол гъз

Ало, МОН - направете си селфи със Сузи Мурад и Гери Никол

Бисерка БОРИСОВА

Годината е 1987 г. Едно 14-годишно френско момиченце на име Ванеса Паради се появява в телевизионния ефир за първи път.

Облечено е в широки дънки, размъкнат спортен пуловер и спортни обувки. Без грим и прически, без секси дрехи. Няма клип, пее на фона на жълто такси. И за броени дни става световноизвестна - само и единствено с песента си Joe le taxi.
У нас през последните дни едно друго 14-годишно момиченце - дъщерята на Орхан Мурад - Сузи, също се появи в ефир. Но кажи-речи по гащи. С издути джуки, с издут (по един или друг начин) балкон, с изкуствени мигли и маникюр, намацана с грим, на високи токчета. Върти Сузи дупе около големи мъже, прави гримаси от ония, на "дамите" по Околовръстното. Накрая показва среден пръст.

Реклама

Разбира се, между появата на Ванеса и Сузи са минали десетилетия. И правилата на шоубизнеса са се сменили. Но едва ли има и 5% от хората в България, които да са запомнили песента на българката. За международна слава да не говорим. Но пък всички вече знаят в подробности анатомията на 14-годишната Сузи, която - по всички закони в Европа, се води още дете и майка й получава детски надбавки за нея.

Само преди три години в интервю пред Милен Цветков Орхан Мурад заяви, че иска дъщеря му да е "пример за младите хора". Допълни още, че иска преди всичко Сузи да учи и да стане качествен и добър човек.

Но явно всичко тече и всичко се променя. Толкова много, че и последната капка здрав разум може да изтече в името на капка слава... Днес Орхан Мурад защитава 14-годишната си дъщеря и скандалния й клип. Въпреки коментарите на медии и фенове, че такава визия и такова поведение изобщо не отиват на дете на тези години, бащата твърдо дава рамо на щерката си.

"Всичко е клип, всичко е филм, всичко е роля. На фона на повече от 1 милион гледания 200-300 хейтърски коментара какво означават? В живота тя е съвсем друг човек", заяви Орхан Мурад в предаването "Тази неделя", докато водещата Жени Марчева се опитваше да не й проличи как й идва да избухне и да каже точно какво мисли по темата. "Може би това е пътят да станеш известен в България", коментира и на следващия ден пред Нова телевизия бащата.

Тоест - за да стане известна една начинаеща певица в България, трябва да се снима по гащи, с почти изскочил балкон, да се дупи около мъже и да показва среден пръст?!

Реклама

Ами ако и така не стане достатъчно известна, какво ще направи? Ще свали и гащите ли?! А по-нататък ще отиде ли?

Самата 14-годишна Сузи е също горда с постижението си. Това, че непълнолетно хлапе показва среден пръст в клип, е нещо напълно нормално. "Не виждам нищо лошо в това. Все пак става въпрос за Рогатия", отсича Сузи, правейки връзка с името на песента й, която се казва "Люцифер и Буда".

Тук възникват и нова порция въпроси: редно ли е дете да участва в клип и песен с такова заглавие? Следва и нещо още по-шокиращо: Сузи признава, че тя сама написала текста...

Въпреки че преди години баща й искаше Сузи да бъде пример за младите, щерката днес хич не се вълнува от този въпрос.

"Аз не съм възпитател, не възпитавам нечии деца", отсича Сузи на въпроса какъв ефект ще има поведението й върху връстниците й. "В училището, в което съм учила досега, ми се кефят, поздравиха ме лично и доста се радват, твърди Сузи, като допълва, че и много известни изпълнители - сред които Гери Никол, също я поздравили. Ако някой не сеща коя е Гери Никол, това е онази ученичка, която на 16-години снима песен и изпя "Яката дупара кой ще я бара".

Освен на Гери Никол 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад се възхищавала на Риана, Бионсе и Шакира. Сузи признава открито, че не обича да чете книги. Учили за някакъв Ботев, ама... "Какво тук значи някаква си личност", а?.. Важна е дупарата на Гери Никол!

Очевидно Сузи, родителите й и съучениците й намират случващото се за напълно нормално. А учителите? Те какво ще направят - ще се редят за автографи може би? Ами министрите на образованието и на културата? Намират ли и те за нормално 14-годишна ученичка да изглежда така и да се държи така? Я двамата министри веднага да поискат селфи с нея?!

А междувременно майката на Сузи почти още четири години ще получава детски надбавки за нея. Невръстните ни дъщери ще гледат и ще се учат от Сузи. И ще показват среден пръст - най-вече на себе си. Не "на филм и в роля", а в самата реалност.

Когато дупарата набара културата

"Според мен не влияя негативно на подрастващите, тъй като аз не съм възпитател. Моята работа е да бъда артист, примерните хора се намират на други места, не се възприемам за някаква учителка. Децата трябва да се кефят на това, което чуват." Това заяви преди дни изпълнителката на "яката дупара" Гери Никол.
Истината е, че всички тези момиченца, готови да се надупят - най-буквално, пред камерата за малко повече слава, не са виновни. Виновни са всички онези достатъчно възрастни хора, които са решили да изкарват пари на голия задник на непълнолетните момичета. Виновни са всички родители, които се съгласяват с това. Виновни са министерства, че си затварят очите. Виновни сме всички ние, че търпим култура у нас да се прави не с главата, а със задника. Най-буквално.

Реклама
Реклама
Реклама