Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6394585 www.bgdnes.bg

Синоптикът Симеон Матев: 40 градуса през септември

Симеон Матев е синоптик и климатолог.
Роден е на 19 август 1976 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалност "Хидрология и климатология". Докторант към БАН, пише изследователски труд на тема "Климатични условия за изветряне на скалите". От дълги години работи в TV-MET, първия частен метеорологичен офис у нас.
"България Днес" разговаря с него за края на лятото и метеорологичните условия на родното Черноморие.

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Матев, навлязохме във втората половина на отпускарския август. Какво време да очакваме в малкото останали дни до неговия край?

Реклама


- Лятно време с временни захлаждания и превалявания. До края на седмицата температурите постепенно ще се повишават и в събота и неделя в равнините и низините отново ще бъде горещо. Очакваните максимални температури за почивните дни са 33-35 градуса, а в най-топлите места - до 37 градуса. Като цяло ще бъде предимно слънчево и по-съществени заоблачавания ще има следобед около и над планините. Но валежи са малко вероятни. Временни заоблачавания ще има и по черноморското ни крайбрежие, като ще бъдат сутрин. Там през деня облаците бързо ще намаляват.


- Какво да кажем на хората, които са предпочели да почиват в планината вместо на морето?


- Температурата на 1500 м - височина, на която са разположени повечето ни планински курорти, през деня ще варира между 18 и 23 градуса. Това са чудесни условия за планински туризъм. По високите части както винаги ще бъде ветровито, но вятърът няма да създава кой знае какви проблеми.


- Какво следва след топлите почивни дни?


- Още в понеделник от северозапад ще проникне по-хладен въздух. Температурите ще се понижат с 5-8 градуса. Ще има превалявания - първо в Западна България. Краткотрайни валежи ще има в цялата страна. Не се очакват бедствени ситуации с тези валежи, ще бъдат в рамките на нормалното - 15-20 л/кв. м, което не би трябвало да създаде никакви проблеми. Ако бай Иван си е хвърлил плика с боклуци в канала, естествено, че шахтата ще прелее. Говорим за нормална ситуация. След това разваляне на времето... Всъщност някои хора обичат да вали дъжд и затова се дистанцирам откъм епитети за хубаво време. Така че след смущаването на лятното време в понеделник и вторник (23-28 градуса с облаци) отново ще настъпи подобрение. От сряда до 28 август ще бъде предимно слънчево с типично летни температури - 27-33 градуса. Без екстремни горещини, но със стабилно време. Ново захлаждане с превалявания се очаква около 27 август, но то ще бъде краткотрайно в рамките на един ден и след това ще последват 3-4 слънчеви дни. На 31 август е твърде вероятно да премине нов атмосферен фронт с нови валежи и понижения на температурите.


- Преминахме ли пика на най-високите летни температури?


- Дори и през септември историята помни високи температури. Метеоархивите имат записки за порядъка на 42-43 градуса. Особено през първата половина на септември са възможни горещини. Те са по-различни в края на август и началото на септември спрямо тези през юли. Различното е, че продължителността им няма как да е повече от 3-4 дни и нощите вече са по-дълги и имаме по-голямо изстиване. Минималните температури вече са под 20 градуса. Дори да се достигат високи температури, не се усещат така от организма, както през юли или началото на август. До края на месеца действително няма да има екстремни горещини, като изключим сега събота и неделя. Може да стане 37-38 градуса, но са далеч от 40-43 градуса в пика на жегите.

Реклама


- Вижда ли се краят на лятото?


- Лятото върви към своя край чисто астрономически. Същината на този сезон отмина. Но не мога да гарантирам, че в началото на септември няма да се случи някоя гореща вълна, при която отново да имаме до 40 градуса. Случвало се е през годините, макар и рядко. Възможно е!


- Характерно ли е по това време на годината да има силен вятър на морето?


- В момента Черноморието е доста ветровито. Вълнението е силно, по най-южните ни плажове дори е бурно. От днес ще започне да отслабва и до края на седмицата времето ще предполага чудесни условия за туризъм. Както на морето, така и в планините. Не бих конкретизирал характерно време за вятъра - той духа, когато има условия. Специално черноморското ни крайбрежие, като изключим планините, е най-ветровитата част от нашата страна. Няма месец, ден или сезон, които да са по-характерни. През целия август, понякога и юни и юли духат силни ветрове. Създават се условия за силно вълнение, което води до мъртво течение. Това плаши повечето хора. Ако знаем прости правила как да се пазим от него, не е чак толкова опасно. Действително август е месецът с най-много жертви по Черноморието, но зависимостта към опасното море не е чак толкова пряка. Повечето жертви се случват от пиянски истории и невнимание, отколкото от опасното море. Август е и месецът с най-много хора по морето и чисто статистически е нормално да има най-много удавени. Но не защото морето е по-опасно от юли, а защото се получава по-голямо струпване на хора. Отпускарската психология е да се почерпят и отпуснат и така притъпяват усещанията за самосъхранение. Предстои успокоение на вълнението и 1-2 дни след големите вълни съществува опасност от мъртво течение. Така че хората да има едно наум на крайбрежието.

Реклама
Реклама
Реклама