Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6431020 www.bgdnes.bg

Наркобосът Боев тайно у нас

Наркобосът Матей Боев тихомълком се е завърнал у нас, показват документи, до които "България Днес" се добра.
Повод за визитата на сочения за кокаинов крал нашенец е съдбата на легалния му бизнес. Без да му пука за многобройните заплахи от атентат и интереса към него на ченгета от цял свят, Боев се осмелява лично да присъства на общите събрания на фирмите си. На тях бандитът се разпорежда с натрупаните печалби и чертае амбициозни планове за нови инвестиции. Без въобще да е сигурно дали ще може да ги реализира лично.
Матей Боев е осъден на две инстанции от италиански съд на 20 години затвор заради наркотрафик. Очаква се всеки момент наказанието да бъде потвърдено и от Върховния съд в Рим и той да бъде прибран на топло.
Повод за делото е проведената през 2012 г. международна операция "Кокаинови крале". При нея български и италиански ченгета разбиха гигантски канал за трафик на тонове дрога от Южна Америка за Европа. Шеф на бандата е Евелин Банев-Брендо, а Матей Боев е негова дясна ръка. По време на процеса се изясни, че Матей отговарял за финансовото обезпечаване на сделките. Боев лично носел куфарите с пари при продавачите в Колумбия и Венецуела, а впоследствие прибирал получените средства при сделките в Европа. Друга от задачите му била да купува и яхтите, с които кокаинът се пренасял през океана до Испания.
При мащабния трафик бандата реализира десетки милиони евро печалби. Парите са превеждани по сметки в Швейцария, а впоследствие препирани чрез сложна схема от фирми. Отговорност за операциите отново носел Боев, който инвестирал своя дял в легален бизнес, става ясно от обвинителния акт.
Така за няколко години наркобосът успява да развие мащабна дейност у нас. Част от парите според запознати той инвестира в проект за кравеферма и преработка на над 30 000 декара земи край родния си град Кнежа чрез фирма на баща си.
Друг дял от изкараните милиони Боев инвестира в транспортния бизнес чрез фирмата си "Шик кар трейдинг". Дружеството притежава десетки товарни камиони, които извършват курсове за Западна Европа и Турция. По същата дестинация от десетилетия върви и основният трафик на хероин от Близкия изток, скрит сред легални товари на тирове, припомнят спецченгета.
Освен за чужбина фирмата на наркобоса Боев преди време бе избрана след скандален конкурс да превозва 180 000 тона бали от софийския боклук.
Въпреки съдебните проблеми на кокаиновия крал "Шик кар трейдинг" продължава да развива мащабна дейност и до днес. За миналата година дружеството успява да реализира впечатляващата печалба от 1.124 млн. лева. Отделно по сметките си има други над три милиона натрупани от минали години, показват документи от Търговския регистър. Солидните суми вероятно са причина управлението на бизнеса да се следи от собственика Матей Боев. Така на 20 април тази година той напуска тайното си убежище в чужбина, където според запознати живее, за да се върне в София. В столицата Боев лично присъства на общото събрание на транспортната фирма и приема финансовия отчет.
Месец по-късно кокаиновият крал преглежда резултатите и на друго свое дружество "Боев Груп". Фирмата се занимава с международно посредничество при сделки, консултантски и данъчни услуги на чужденци, желаещи да инвестират у нас. Все дейности, които се припокриват с ролята на Боев като финансист и перач на кокаиновите крале, коментират с ирония спецченгета. Дейността на "Боев Груп" очевидно е важна за наркобоса, защото на 16 май тази година той оглавява общото събрание на фирмата и лично приема решения за дейността и печалбите.

Преводи за оранжерии на ексдепутат

Името на Матей Боев изплува и покрай процеса за пране на пари срещу бившия депутат от ДПС Щерю Щерев. След сделка с прокуратурата Щерев се призна за виновен, че е превел в чужбина над 7 млн. лева с фалшиви документи и така се отърва с условна присъда. Бившият депутат обясни, че парите са на инвеститори, които да подкрепят проекта му за строителство на оранжерии. По време на разследването са събрани доказателства, че част от тези "инвеститори" са осъденият за наркотрафик бивш щангист Гълъбин Боевски и съпругата на Матей Боев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама