Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6453611 www.bgdnes.bg

Развалени яйца за злата акушерка

Разгневени майки искат публичен линч за акушерката Емилия Ковачева заради боя, който тегли на 4-дневното бебе Никол. Това става само дни, след като акушерката получи 18-годишна присъда на първа инстанция. Родителите се развилняха във Фейсбук групата на софийските майки, видя „България Днес”. Те са бесни на правосъдието и това, че Ковачева ще се влачи с години, преди евентуално да бъде тикната на топло.
„Няма ли как да се съберем поне 100 майки и да отидем и да я изкараме тази Емилия Ковачева от дома й и сами да раздадем правосъдие, след като на съда му е толкова трудно”, разпали страстите Маги Динева. Мнението й споделят и други майки, които се възмущават на бързината на съдебните дела. „Като гледам как две години минаха до първата инстанция, представям си до последната още колко ще минат”, вайка се Екатерина Димитрова.
Администратор на групата също се включва, тъй като част от потребителите са скандализирани от кървавите призиви. „В моето сърце на майка това деяние трябва да се накаже по възможно най-тежкия законов начин. Не знам кой адвокат води делото на тази и спи спокойно. Как не ги е срам да лавират с диагнози, записи и какво ли не. Жалка история! Жалко правосъдие, свят на пари и позиции! Отвратена съм”, пише Геновева Георгиева.
По повод състоянието на Ковачева, майките коментират, че едва ли е прегряване от много работа, а допускат, че тя има психически проблем и трябва да бъде лекувана доживот. Част от жените смятат, че трябва да изземат правосъдието в свои ръце: „Или ще се изправим и ще искаме най-после да я тикнат в затвора, или да я дадат на нас”.
Други, потресени от историята с бебето Никол, призовават за кървава и брутална саморазправа. „Този изверг трябва да умре в най-жестоки мъки в затвора. Аз лично, ако има как, бих я изтезавала и мъчила, както са го правили в Средновековието”, кани се една от жените в социалната мрежа. Наред с инквизицията майките предлагат как да се унищожат опасните напоследък партиди яйца с фипронил. „Ако някой организира ходене пред дома й на тази твар, на 100 процента ще присъствам и даже един плик с яйца ще взема за фон”, включва се друга участничка в дискусията.
Създателката на темата се опита да подкани хората да активизират гражданското общество, което да се бори срещу неправдите. „Ненаказани, убийците се измъкват, защото ги оставя народът. Защото всичко зависи единствено и само от нас”, пише Маги Динева.
Има и майки, които смятат, че с един случай няма да се реши проблемът, а трябва да се действа за промени в правораздаването. „Нищо няма да се промени, ако тази жена бъде дадена на майките да я разкъсат с нокти на хиляда парченца. Системата ще продължи да функционира, при това още по-зле, защото намеси ли се уличното правосъдие, никой няма да бъде пощаден”, коментира една от жените. Според нея в 21-ви век не може да се действа на принципа „Око за око, зъб за зъб”. Тя признава, че си защитава детето, но не би подтикнала към бой.
Някои родители са на мнение, че трябва да се промени и медицинската практика. „Не ни трябват 100 майки, които да раздадат правосъдие, а поне 1000 майки, които да се опълчат срещу практиката медицински работници да дават повече от една смяна”, коментират майките на София.
Не за първи път родители негодуват срещу случая с акушерката. Преди две години, когато се разбра за зверствата в болница „Софиямед”, те организираха протести в много градове с искане за доживотна присъда. Протест организира и бащата на пребитото бебе – Румен Димитров.

Каре

Заплахи за убийство

Създателката на поста срещу акушерката Маги Динева бе критикувана от част от майките, че сипе заплахи за убийство. Жените я упрекнаха, че призивите й за публичен линч не кореспондират със законите и може да си изпати. Тя от своя страна заяви, че никъде не е споменавала, че иска да убива някого. Не се разбра обаче в какво трябва да се изрази саморазправата. „С катран ли ще я поливаме”, питат се в социалната мрежа. Потребителка се вайка, че накрая стоте майки, които са призовани за линча, ще трябва да лежат акушерката „като за човек”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама