Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6459018 www.bgdnes.bg

Роми мачкали с кола бащата на гребец

Важни факти за бруталното насилие над децата от отбора по гребане в Асеновград не са отразени в обвинителния акт. Това твърди пред "България Днес" Йордан Тодоров, баща на двама от пострадалите спортисти. Става дума за това, че роми с две коли са опитали да газят Йорданов пред болницата в Асеновград. Той установил този пропуск, след като се запознал с обвинителния акт. Документът бе внесен от районната прокуратура в съда в Асеновград преди седмица. По думите на Йорданов насрочването на дата за процеса ще се забави с около 15 дни. Според него причината е именно вписването на пропуснатия факт в обвинителния акт. След като това стане, подведените под наказателна отговорност 11 цигани ще получат по-тежки обвинения, обяснили юристи на бащата. Те бяха арестувани след мелето на язовир "Четиридесетте извора", а случилото се отприщи вълна от граждански протести срещу циганското насилие в града.
"Не съм доволен от обвинението, защото то е за закана за убийство и нанасяне на телесни повреди, а в случая става дума за опит за убийство", категоричен е Йорданов. В подкрепа на тезата си той посочва малка част от фактите на бруталния сюжет, в който са въвлечени неговите деца. Жестокото кърваво нападение се разиграва на язовир "Четиридесетте извора" край Асеновград в края на юни. 14-годишната дъщеря на Йордан Тодоров отива към брега и се опитва да изправи кануто си. В този момент неколцина цигани й предлагат помощ. Тя казва, че няма нужда. Тогава ромите се заканват да обърнат кануто й и да я удават. На мястото пристига и 16-годишният син на Йордан, също гребец, за да помогне на сестра си. Тогава циганите се нахвърлят върху състезателите и техните треньори и ги пребиват с брадви, колове, камъни.
Придружени от треньорите си, гребците се качват на автобуса, за да стигнат до града. Когато слизат там, отново са бити от ромите, чиято група вече се е разраснала като мравуняк. Към града прииждат още цигани, докато се събират поне 150 човека. Бандата напада още веднъж гребците и треньорите им. Този път те са бити зад болницата. Сред развилнялата се тълпа роми бил и поддръжник на подсъдимия за радикален ислям Ахмед Муса. Свидетели видели последователя на скандалния имам да удря с кол по главата единия от треньорите.
"Какво хулиганство е това? Да нападнеш на три пъти с брадви, колове и камъни деца, за какво хулиганство говорим? Това си е чиста проба опит за убийство и ние ще настояваме задържаните да отговарят по този член от наказателния кодекс", категоричен е Йордан Тодоров. Неговият 16-годишен син е със счупена ръка, претърпял е две операции. Не може да мърда един от пръстите на ръката си. Заради получените при жестокия побой травми е спрял тренировките. Пострадалата му 14-годишна сестра продължава да плава с кануто и печели състезания.
От първоначално задържаните едва 11 нападатели в ареста към момента са само девет души. Двама са пуснати срещу гаранции от по хиляда и три хиляди лева. Останалите участници в боя успяват да се измъкнат и изобщо не помирисват килиите. Обвинените за побоя са наели за свои защитници едни от най-скъпоплатените адвокати в София, чиито хонорари са от порядъка на 10-15 хиляди лева.
"Откъде циганите, които са безработни и на социални помощи, имат пари за скъпи адвокати. Значи някой поддържа финансово престъпниците!", категорични са местни хора.

Пришълци създават проблемите

Проблемите в града не идват от старите обитатели на циганската махала "Изгрев", а от пришълци, стана ясно по време на протестите. Те се заселили в гетото и вдигнали незаконни домове, узурпирайки чужди частни земи. Към момента в махалата живеят над 10 000 души. Според местните мотивът на хиляди цигани да се установят в Асеновград са именно гарантирани социалните помощи и придобивки, които получавали срещу техните гласове на парламентарни и местни избори за определени партии.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама