Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6492237 www.bgdnes.bg

Проф. Вучков четири месеца след кончината на любимата: Осиротях без Диана! Синът й я съсипа!

Водещият пазарува с шалчето й на врата си, за да му напомня за нея

Лили АНГЕЛОВА

"Осиротях без Диана. Имах с нея всестранна връзка - и физическа, и сексуална, и духовна, тя ми беше не само любима жена, но и приятел, другар, коректив, всичко." Тези думи изплака проф. Юлиан Вучков четири месеца след кончината на любимата си жена - Диана Душкова.
Преди дни топфотографите на "България Днес" хванаха любимия професор да пазарува самотен, овързан с шалчето на любимата, за да му напомня за нея.


"Нямам физически проблем. Болката е в душата ми. Често с Диана излизахме да пазаруваме и се държахме под ръка. Този момент бе най-любимият за мен. А сега се движа самотен и нещастен", тъжно сподели Вучков, който дори бе предпочел да се движи с такси, вместо да се разхожда сам.

Реклама


Четири месеца след кончината на Диана професорът постоянно мисли за моментите, в които е можело да се предотврати най-страшното. "С днешна дата си мисля, че отношението на сина й я съсипа. Тя му беше написала писмо в интернет, в което го упреква за държанието към нея, което беше крайно неуважително, вероятно заради това, че тя направи семейство с мен. И когато той я "отдръпна" от живота си, това беше най-големият удар за Диана", припомня си с болка Вучков.
Професорът е изумен, че най-близките й не търсят връзка с него. "Сестра й само веднъж ми е звъняла, с племенницата й също не се чуваме често, сякаш тези хора не страдат колкото мен. А и те самите знаят колко много аз се грижих за Диана", обяснява водещият.


След загубата на жена си 81-годишният публицист много искал да я сънува, но тя му се присънвала чак сега, месеци след кончината си. "Искам много да я прегърна, да я почувствам, а я виждам някак дистанцирана от мен насън. Казва ми някакви реплики, които не мога да разбера, и се събуждам със сълзи на очите", обяснява литературният ни критик.


Диана Душкова, любимата жена на проф. Юлиан Вучков, почина на 66 години през юни. Тя бе филолог, преводачка от руски и полски език.
Проф. Вучков и Диана са заедно от 2004 г. Историята им е достойна за филм, а професорът определя срещата им като въпрос на съдба. Вучков вижда за пръв път Диана, когато тя е едва на 19 г., а той - ерген на 37 години, разказа пред "България Днес" писателят. Запознава ги баща й, известният детски творец Атанас Душков.
"Тя бе една красавица, истинска самодива, излязла от сънищата", спомня си професорът. По думите му тогава Диана "никак, ама никак не го харесала", а и била прекалено млада. Всеки продължил по пътя си, а втората им среща след десетилетия наистина се оказала съдбовна.


"Това беше през 2004 г. Виждам една жена стройна, елегантно облечена. Казвам си - дано да е сама. Започнах да я ухажвам и чак след като имахме няколко срещи, задълбочени във всяко едно отношение, разбрах, че това е Диана Душкова, момичето, което бях видял преди години", спомня си професорът.
"Диана вече много ме харесваше. Допаднаха ми нейната хубост, женственост, чар, но тя е и свръхинтелигентна. Диана е единствената жена, която съм обичал", призна ни още професорът.


Според него тя била "красиво-горда, достолепна, зашеметяващо представителна. Но и свръхранима, болезнено чувствителна". "Мисля, че притежаваше лошия шанс да бъде нападната от няколко болести, а и беше дълбоко ранена от лошото отношение на своя покоен съпруг и на своя син. И по други поводи, но и по тези нямаше душевен покой и често плачеше, макар че не беше слаб човек. Всички тези фактори бяха причина да си отиде толкова преждевременно, макар че аз дълго се борих да бъде здрава заедно с едни от най-добрите лекари в страната", безутешен е днес Вучков.


На вчерашния ден той припомни, че се навършват 106 години от рождението на бащата на Диана - Атанас Душков. "Той беше един от най-големите детски писатели. Словото му беше изключително свежо. Малчуганите го обичаха и четяха с интерес. Диана подари шест тома на баща си на Столичната библиотека. Аз от своя страна пък издадох една негова книга, в която са поместени най-хубавите му стихове, поеми, приказки, гатанки-веселушки. В нея и любимата си спомня за баща си", разказва Юлиан Вучков.

Реклама
Реклама
Реклама