Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6502807 www.bgdnes.bg

Росен Капитана се помири с Баретата

Казанлъшкият кримигерой Росен Драгнев-Капитана, заподозрян за стрелбата срещу Златко Баретата, се появи след 3 години в неизвестност! Капитана, който доскоро беше смятан за мъртъв, дойде в спецсъда за дело срещу него, Баретата и компания за данъчни престъпления, видя "България Днес".
Драгнев излязъл от нелегалност преди няколко месеца, но вместо да усети вкуса на свободата, белезници щракнали на ръцете му заради стара присъда, която трябва да излежи. Така магистратите отменили мярката му за неотклонение за други престъпления и го оставили в панделата.
Времето в забвение и зад решетките не простило на Капитана. Той стопил поне 20 кила и измършавял, като вече не приличал на себе си. Междувременно се разбра, че никой не го е търсил през периода, в който бе пуснат за издирване. Изискана е само справка от затворите и арестите дали не лежи някъде. Оказа се, че през това време Драгнев се е заявявал неведнъж пред властите. Участвал е в управлението на фирми, които били вписвани в Търговския регистър.
През май 2015 г. е припознал родилото му се дете. Любопитно е, че малкото момиченце е кръстено Калина, както се казва жената на Златко Баретата. Това може да означава, че Капитана, който бе посочен от Калина Иванова като извършител на покушението срещу мъжа й, е затоплил отношенията си и е заровил томахавките със семейството на наркобоса, коментират запознати.


Драгнев бе заключен седмица след атентата срещу Баретата пред Съдебната палата на 29 януари 2013 г. Разследващите проверяваха участието на Капитана в стрелбата, като за евентуален мотив бе сочено задължение от над 3 млн. лв. към фирмите на Златко. Ченгетата обаче така и не успяха да разкрият кой стреля срещу наркобоса и случаят бе потулен.

Реклама

Според свидетели Баретата разкрил злоупотребата, като разбрал, че Драгнев изхарчил парите за дрога и проститутки. Впоследствие очевидците се отметнаха от думите си. "Дадох му бизнес на Драгнев, за да работи и да изкарва пари, а той ме е лъгал с оборотите и накрая отиде и ме натопи в БОП-а", заявил Златомир Иванов преди време. Според него Капитана е бил близък с ченгета, благодарение на които са скалъпени не едно и две дела в спецсъда.
Двамата бивши приятели, които се познават от деца, седнаха заедно вчера на подсъдимата скамейка. Баретата е подсъдим като организатор на престъпна схема за данъчни престъпления, в която участвали Росен Драгнев, Милко Милков, Кирил Илиев и Иван Колев.
Те са обвинени за източване на 5,5 млн. ДДС. Бандата действала през 2011 и 2012 г. чрез фиктивни сделки за доставка на материали и горива, сочи прокуратурата. Голяма част от аферите са реализирани чрез фирми бушони, чиито собственици мистериозно почиват. В схемата е намесена и контролираната от Баретата "Темпо Ойл", пише в обвинителния акт. В края на веригата пък са фирмите "Понсстройинженеринг" и "Понс холдинг" на Милко Милков, който бе избран за доставчик на материали за строящата се ограда по границата с Турция. До разплитането на аферата се стига след предателство от вътрешен човек. Въпреки че също участвал в ДДС аферата, Росен Капитана пропял пред ченгетата, след което мистериозно изчезна.


Всичко отначало

Въпреки че се точи няколко години, данъчното дело започна вчера за пореден път отначало. Първо Апелативният спецсъд го върна поради пропуски, а сега рестартът се налага заради болен съдебен заседател. Той продължава в процеса, но за всеки случай е назначен и резервен. Новото е и присъствието на Капитана, срещу когото делото досега се водеше задочно. Адвокатите поискаха връщане на процеса заради пропуски в обвинителния акт, но според магистратите всичко е законно.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама