Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6522568 www.bgdnes.bg

Оправдаха тайно ченгетата от "Сигма"

Полицаите от спецзвеното "Сигма", които бяха зрелищно закопчани преди три години заради подкупи, са невинни! В началото на октомври спецсъдът тихомълком е оправдал шефа на службата Ивайло Василев и шестима от подчинените му, научи ексклузивно "България Днес". Ченгетата дори са възстановени на длъжност и са се върнали на работа.
"По този случай от самото начало беше ясно, че и мярка за неотклонение не може да се вземе, камо ли да се стигне до осъдителна присъда", коментира пред вестника адвокатът на Ивайло Василев - Емил Милев. По думите му процесът е бил скалъпен, за да се разформирова звеното "Сигма" и да се злепостави тогавашният директор на СДВР Младен Маринов, но пъкленият план не успял.
През лятото на 2014 г. белезници щракват на ръцете на Ивайло Василев, Георги Божилов, Йордан Джогански, Филип Макавейски, Владислав Николов, Любомир Любомиров и Стойко Методиев. Техни колеги от полицията и разследващи се надпреварват да разказват как униформените от мотозвеното са се правели на катаджии и са прибирали подкупи от шофьори, дори срещу заплащане са осигурявали ескорт на нарушители, за да не бъдат проверявани.

Според държавното обвинение сигмаджиите изнудвали проститутки и сутеньори. Съобщава се, че Василев притискал подчинените си да му дават между 20 и 50 лева, за да ги слага на по-апетитните наряди. Сочи се, че дневната печалба на сигмаджиите не падала под 100 лева, а месечната - до 5-6 бона над заплатите.
При разглеждане на мерките в съда прокурори се позовават на показанията на четирима полицаи от "Сигма" и други двама, които са говорили като анонимни. Цитират се използвани специални разузнавателни средства. Обяснява се престъпната схема и йерархия, като се уточнява, че моточенгетата са извършвали престъпления по служба, изнудвали са, взимали са подкупи и са рекетирали.
По време на процеса колегите на Василев и компания, които са говорили явно пред магистратите, дават на заден ход и казват, че нещо не били разбрали и че са давали показания под натиск. "Скъсаха ни да ни разпитват и да ни заплашват, че трябва да го накиснем този човек. Явно някой друг трябваше да седне на неговото място", признават под сурдинка ченгетата.

Реклама

Анонимните свидетели също се отказват от показанията си. Част от шофьорите признават, че са черпили спрелите ги полицаи с 5-10 лв. Остава неясно как са извършвани престъпленията и ако има рекет, кой е потърпевш. Оказва се, че от 15 тома със секретни материали няма нито едно доказателство срещу сигмаджиите за взети пари.
Съдиите, които четат СРС-тата, се изчервяват от пикантни теми, коментирани от униформените. Двама от тях обсъждали жената на третия - колко е красива и какви неща умеела, уточняват запознати с материалите по делото. Така на спецсъдиите не им остава нищо друго, освен да оправдаят "бандата".
Междувременно Василев и подчинените му се връщат на работа на бял кон. Те обжалват заповедта на шефа на СДВР за отстраняването си. Заради липсата на доказателства Административният съд ги възстановява на длъжност. "Не могат да се вменяват недоказани престъпления. Объркаха им живота", коментира адвокат Милев.
В последните месеци полицаите от "Сигма" пътуват по командировки, включително и в чужбина, става ясно от профилите им в социалните мрежи. "България Днес" потърси Ивайло Василев, но той не пожела да коментира оправдателната си присъда.


Прокуратурата протестира

Спецпрокуратурата вече е протестирала оправдателните присъди. Обвинителите се надяват на втора инстанция да настъпи обрат, но не е ясно какви улики биха послужили за това. По време на процеса прокурор Калин Стоилов поиска ефективни присъди, но съдията Емил Желев прецени, че няма достатъчно доказателства срещу подсъдимите.

Аделина ГЕОРГИЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама