Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6534954 www.bgdnes.bg

Младоженци зад решетките

Да сключиш граждански брак зад решетките, под зоркото око на надзирателите изглежда тъжно и се разминава с представите на всяка булка за най-вълнуващия ден в живота й.
Решетките обаче не са преграда за осъдени престъпници да се закълнат във вечна вярност и любов на половинките си. Дали го правят от изпепеляващи чувства, или да облекчат положението си зад решетките, всеки сам си знае. Каквито и да са мотивите, сключването на граждански брак в затвора е едно от малкото права, които не могат да бъде отказани на осъдените, и те се възползват от него. Свидетелството за узаконяване на връзката автоматично им дава възможност на регламентирани свиждания с вече законните им половинки, на което не могат да се радват, ако са само гаджета.


Най-прясната сватба в затвора вдигат Наталия Гърнева и Благомир Петров. Майката на четири деца, която е оцеляла след две животоспасяващи операции за отстраняване на аневризма в мозъка, решава да се закълне във вечна вярност на мъж, който има да излежи още три години от присъдата си. Ритуалът в затвора във Враца е на 28 септември, уточняват от Министерството на правосъдието пред "България Днес".
На скромното тържество присъстват само младоженците, кумовете им, длъжностно лице и, разбира се, охрана. По обясними причини гости няма. Това обаче не пречи на двойката да спази традициите при ритуала. Те пият шампанско от завързани с панделка чаши и хапват от специална питка. Подсигурено им е и усамотяване в рамките на около половин час в празнично украсена за целта стая. Близки на Наталия и Благомир разкриват, че двамата са сключили брак, който и за двамата е първи, защото наистина открили любовта след много лични драми и разочарования в живота си.

Реклама

Щастието на младоженците трае само месец. Наталия е заклана брутално от бившия си партньор и баща на едно от децата й - Петко Черкезов, в плевенското село Горни Дъбник. Бившият рейнджър убива и бащата на многодетната майка - 71-годишния Стефан. Според основната версия на разследването до кръвопролитието се стига от ревност, която разяжда сърцето на изритания Петко. Друга хипотеза гласи, че Наталия е ликвидирана от бившия си, за да не го предаде на ченгетата, че отглежда марихуана. Коя от двете версии ще бъде подплатена с доказателства, вероятно ще стане ясно, когато разследването приключи.


Сватбите в затвора са не една и две, но безспорно най-впечатляващата венчавка зад решетките е тази на Николай Маринов - Малкия Маргин. Той се врече във вечна вярност на жената на сърцето си Мария през далечната 2006 г. Ритуалът е в ареста на Националната следствена служба, където Маргина е прибран по подозрение за три поръчкови убийства. Николай и Мария слагат подпис под свидетелството за граждански брак години след като са заживели под един покрив и вече имат две деца.


Модата да узакони връзката с партньорката си в живота не подмина и Прокопи Прокопиев-Културиста от бруталната банда за отвличания "Наглите", която подлуди богаташите преди няколко години. Прокопи е човекът, който е рязал пръстите и ушите на жертвите, пазел ги е и винаги е участвал в самите похищения. Зад решетките Културиста се ожени за майката на двегодишното си дете Габриела. Малко след ритуала булката заяви, че е решила да узакони връзката си с Прокопи, за да го подкрепи морално.
Дали по тази причина или с други мотиви до брак зад решетките стига и килърът Пеньо Мангъров. В пандиза той се ожени за известна адвокатка. На ритуала в Централния софийски затвор младоженецът, обвинен в две поръчкови убийства, се явява в лъскав костюм "Версаче". Бракът между двамата не издържа изпитанията на затворническото битие и двойката се развежда.
На сериозната стъпка да стане семеен мъж се решава и твърде младият Антон Петков. Той е едва на 20 години. Излежава присъда от осем заради убийство на млад мъж в Смолян в края на 2015 г. Любимата на затворника Жана не се отказва от него след присъдата, а напротив - става негова съпруга, за да го подкрепя. Двамата се влюбили още докато били в основното училище в Смолян. След сватбата булката се пренесла да живее в близост до затвора, където излежава присъдата си нейният Антон.

Менделсон и за "Килърите"

Един от групата на бандата за поръчкови убийства "Килърите" сключи граждански брак с любимата си в следствения арест в Шумен. Седеммесечната дъщеря на Васил Костов-Кеца беше единствената шаферка на бракосъчетанието. Без букет и по дънки булката, следвана от кумовете, влезе в ареста минути преди часа, обявен за церемонията. Бившият охранител на бай Миле реши да скъса с ергенлъка, докато чака в килията даването на ход на делото за три убийства.

Гей брак за доживотни

Осъдените доживот убийци Михаил Галатинов, 40-годишен британец от български произход, и Марк Гудуин сключиха брак в британския затвор "Фул Сътън" преди време. На церемонията присъстват техни приятели и роднини. Съпрузите обаче ще продължат да лежат в различни килии.
Галатинов е роден във Великобритания, но баща му е българин. Прекарал е почти целия си съзнателен живот в затвора, където влиза още на 17 години за блудство с непълнолетни момчета. За втори път е прибран в пандиза заради убийството на любовника си Ейдриан Камински, който ликвидирал заради изневяра.
Марк Гудуин е шотландец от Еъри и е осъден за убийство на 57-годишния Малкълм Бенфолд, главатар на банда, която преследвала гейове.

Реклама
Реклама
Реклама