Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6564226 www.bgdnes.bg

Вежди вае Алеко

 

Паметник на писателя Алеко Константинов ще извае бившият министър на културата Вежди Рашидов.


Това обяви пред "България Днес" Карен Алексанян, създател на Двора на кирилицата в Плиска. Именно в историческия комплекс в първата българска столица се очаква догодина да бъде поставен паметникът на Алеко.

Реклама


"Говорих с Вежди Рашидов и той потвърди, че е готов да изработи паметника", обясни Алексанян.


Още тази събота друг велик български творец ще бъде почетен. На 25 ноември, в деня на свети Климент Охридски, в Двора на кирилицата ще се състои официално откриване на бюст-паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов. Бюстът ще бъде поставен в Алеята на поетите и писателите от народности, творили на кирилица. По-рано тази година там беше монтиран бюст на Пейо Яворов.


"На него са длъжни както българите, така и арменците. По този начин искаме да покажем нашата признателност към него", обяснява избори си Карен.


"Паметникът на Вазов е направен от скулптора Борис Борисов, който е изработил и восъчните фигури на български владетели в комплекса. Малко след официалното откриване на бюста около него ще бъде разпръсната пръст от родната къща на Патриарха в Сопот. Тя ще бъде донесена от директора на къщата-музей "Иван Вазов" Борислава Петрова", разясни Алексанян.


В празничната програма са включени още рецитал на стихотворението "Свети Климент" от Иван Вазов и музикално изпълнение на деца от училище "Паисий Хилендарски" в Плиска.


Сред плановете на създателя на Двора на кирилицата са догодина в Алеята на писателите да бъде поставен паметник и на Христо Ботев. За неговата изработка Алексанян е говорил със скулптора Георги Чапкънов.

Реклама


"В бъдеще на алеята ще има и руски писатели и изобщо творци, които са използвали кирилицата за своите произведения. Руски скулптори ще правят паметниците на руски писатели и в този дух ще се случват нещата", обяснява Алексанян.


Карен започва изграждането на историческия комплекс преди няколко години, като до момента е инвестирал над 4 млн. лева. Признава, че е изтеглил банков кредит, за да може да покрива разходите по изграждането на внушителния обект.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама