Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6585800 www.bgdnes.bg

ВКС реши окончателно:"Килърите" гният доживот в затвора

Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца с потвърдени присъди

Окончателно на доживотен затвор са осъдени трима от членовете на зловещата банда за мокри поръчки "Килърите", реши вчера Върховният касационен съд. В пандиза до края на дните си остават лидерът на групата Петър Стоянов-Сумиста и неговите авери Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, научи "България Днес".
Съдебната сага с мегаделото "Килърите" започна през далечната 2010 година. Седем години по-късно процесът стига за втори път до магистратите от ВКС. Те гледаха отново казуса, след като подсъдимите Петър Стоянов, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца не бяха доволни от решението на Апелативния съд във Варна. Магистратите от морската столица наложиха най-тежките присъди от доживотен затвор без право на замяна за Стоянов, Вълев и Костов за организиране на убийствата на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев. Янко Попов пък е осъден на 10 години затвор за участие в убийството на Лупов.
Преди две години делото стигна до последна инстанция за първи път. Вместо окончателни присъди процесът бе върнат за преразглеждане. Магистратите се мотивираха с "ограниченото право на защита" на Сумиста, извършено от съда в Шумен, което не е било поправено от варненските магистрати. Ставаше дума за това, че съдът в Шумен не е приел за уважително неявяването на адвоката на Стоянов, който бе ангажиран с дело в София. По това време е разпитван свидетел само с участието на резервен защитник. Отделно, резервният адвокат си направил отвод заради различия в защитната теза с подсъдимия, но съдът не приел и отвода. Накрая свидетелка по делото отказва да дава показания заради притеснителни анонимни обаждания, а съдът решава да приеме показанията й от досъдебното производство и да я глоби.
Въпреки връщането на делото още първия път ВКС се съгласи с изводите на долните инстанции, че подсъдимите са участвали в престъпна група, която е вършила убийства, палежи, взривове и побои, занимавала се е и с лихварство. За централната си роля в групата Стоянов бе осъден на 15 години затвор, Васил Костов - на 10 години затвор, а Янков Попов на 5 години.
Сега ВКС се произнесе само за убийствата на Лупов и Рачев. За екзекуцията на бизнесмена Борислав Георгиев не бяха открити виновни.
Друг член на групата - Петър Атмаджов, отнесе 4 години затвор за нанесена телесна повреда, но той изтърпя наказанието си още в ареста, докато чака края на делото, и вече е на свобода. При повторното разглеждане Апелативният съд във Варна оправда само подсъдимия Райко Стойнев за участие в убийството на Румен Рачев, като прокуратурата не е протестирала присъдата и тя е окончателна.

Босът върти бизнес от килията

Босът на бандата за поръчкови убийства "Килърите" Петър Стоянов - Пешо Сумиста продължава да върти бизнеса си от килията, показа проверка на "България Днес". От началото на процеса през 2010 г. Стоянов и останалите от групата са в ареста.
Докато си чакаше присъдата, Стоянов не можеше по никакъв начин да напуска самоволно предварителния арест, а право да го видят имаха само адвокатите и най-близките роднини, обясняват ченгета.
В същото време се оказва, че ограниченията не са пречка босът на "Килърите" да продължи да движи легалния си бизнес. Нещо повече, напук на всякакви правила и законови ограничения Сумиста дори на няколко пъти е успял преспокойно да се разходи из центъра на София. В бизнес обиколките си той дори стига и до морската столица Варна. Любопитно е, че Петър Стоянов дори не е направил опит да скрие това. Следи за излизанията му от килията могат да бъдат намерени съвсем официално в Търговския регистър.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама