Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6591359 www.bgdnes.bg

Измъчваните във виетнамски затвор ще лежат у нас

Връщат у нас ММА боеца Колин Колев и авера му Димитър Христов, които бяха осъдени и пратени във виетнамски затвор през 2016 година за точене на банкови карти. Двамата са на прага на смъртта заради влошено здравословно състояние, системно недохранване и мъчения, на които всекидневно са подложени зад решетките, алармират техни близки пред "България Днес".
"Задействана е процедура по трансфер за доизлежаване на присъдите на Колин Колев и Димитър Христов в Република България, която е от компетентност на Министерство на правосъдието", потвърдиха лаконично пред вестника от МВнР.
"Процедурата за трансфер е доста дълга, но имам надежда, че може да се върне. Колин е подписал вече молбата за прехвърляне". Това разказа и Влади Колева, сестра на задържания ММА боец.
"Българското посолство в Ханой следи случая от момента на уведомяване за задържането. Български дипломат със седалище в гр. Хошимин регулярно посещава българските граждани в местата за задържане, за последен път на 17 ноември т.г., а също и присъства в съдебна зала по време на заседанията по молба на българските граждани", категорични са от МВнР.
Кошмарът за Колин и Димитър започва още с влизането им във виетнамския затвор.
"Не можем да спим, постоянно ни стяга сърцето и белия дроб, чувстваме задух, не ни стига кислород, изтръпват ни крайниците. Усещаме студ, а в същото време се потим обилно, чувството е ужасно. Ходим при лекаря всеки ден и му казваме, че искаме да ни изпрати в болница, защото сме много зле, а той ни се смее и ни казва, че нищо ни няма. А мен даже ме кара да ходя на работа. Аз отказвам, защото ми е много зле, и му казвам и те ме водят в една стая и ме връзват за една пейка с белезници и ме държат цял ден вързан без храна и вода", пише Колин Колев в свое писмо до близките си още в началото на задържането си.
"Преди седмица за последно му бях на свиждане, той е в окаяно състояние. Свалил е повече от 20 килограма", шокирана е сестрата на Колин при гледката, която заварва при последното си посещение в затвора, където е лишен от свобода брат й.
"Той е в шок. Единствено молим да му бъде оказана адекватна медицинска помощ, нищо друго не му тежи", категорична е Влади Колева.


"Има реална опасност за живота му, ако не се вземат мерки да бъде лекуван. Казва, че болестта му вече е отишла в главата му, вероятно е някоя тропическа болест", гадае каква е причина за здравословното състояние на брат й Влади и допълва, че положението с другия българин е абсолютно същото.
"Искаме да се върнат в България, във Виетнам има реална опасност за живота им. Когато Колин се оплаче, че му е зле, го връзват и бият по краката и главата. С очите си видях, че целият е в рани", притеснена е сестрата на Колин.
В едно от първите писма Колин предполагаше, че може да е и хранително натравяне, притесняваше се, че може да е салмонела, но той реално почти не яде. Ние му пращаме пари, с които си купува някои неща", обяснява Влади Колева.
"Условията за живот са ужасни, не знам колко човека са в килия, но нямат легла, спят на земята", обяснява още момичето.

Заловени в град Хошимин

Българският ММА боец Колин Колев е задържан във Виетнам за източването на банкомати през 2016 г. 29-годишният тогава спортист попада в ареста заедно с авера Димитър Христов, на 25 г. Двамата са спипани от полицията при опит да източат банкомат на улица "До Куанг Дао" в град Хошимин, твърдят разследващи. Колев и Христов правят впечатление на местните ченгета, тъй като опитват на няколко пъти с различни карти да теглят пари, но все били отхвърляни от устройството. В полицейското управление двамата си признават, че използват фалшиви карти, както и че успяват да изтеглят пари три пъти от други банкомати в града.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама