Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6643994 www.bgdnes.bg

200 хил. евро свива разследващ митничар

Посегнал на парите заради дългове

Подполковникът от армията задигнал пачките от склад с доказателства

Над 200 хил. евро е присвоил от склада за веществени доказателства разследващият митничар и бивш подполковник от армията Димитър Манчев. Такива факти представи пред Хасковския окръжен съд прокурорът Антон Стоянов.

Тричленният състав на Темида потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 49-годишния митничар. Решението е окончателно.

Реклама

Манчев е арестуван преди Коледа, след като дръпнал от склада с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от турския тираджия Рамадан Насуз. Присвояването на чуждите пари лъснало, след като шофьорът беше оправдан по дело в Свиленград. Съдът постановява парите, които се равняват на 58 981 лв., да бъдат върнати на Рамадан

Адвокатите на тираджията отишли да вземат внесената гаранция по делото, но Манчев започнал да увърта, че парите в момента не са налични. Митничарят започнал да увещава собственика на парите да го изчака. Обещал да му върне сумата и даже му подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца обаче сезирали ДАНС. Така се стига до акция на антимафиотите, които закопчаха Манчев в навечерието на коледните празници. Повдигнато му е обвинение за длъжностно присвояване на пари в големи размери.

На 22 декември Районният съд в Свиленград го остави за постоянно в ареста. По време на делото за мярката Манчев заявява, че се разкайва и че посегнал на служебните пари, защото бил затънал в кредити. Като оправдание изтъква, че жена му била болна и се нуждаела от скъпо лечение в чужбина.

Съдът отхвърля мотивите му за по-лека мярка и го оставя в ареста. Той обжалва наложеното му ограничение пред окръжните магистрати в Хасково.

След задържането на Димитър Манчев са установени още две липси на много пари, които били по дела, водени от митничаря. Те са били иззети през миналата година от чужденци на пункта Капитан Андреево, където работи пловдивчанинът.

Пред разследващите задържаният митничар обяснил, че взел парите от склада с веществените доказателства, защото имал финансови затруднения. Задълженията му към банки били за над 200 хил. лв.

Реклама

"Става дума за стотици хиляди евро. Тече проверка дали има и други липси", каза прокурорът Стоянов. Пред Темида Манчев заяви, че съжалява, и помоли да му бъде наложен домашен арест, за да се грижи за болната си жена. Съдът обаче прецени, че извършеното от 49-годишния митничар е с висока степен на опасност и го остави в следствената килия. Предвиденото наказание по закон за длъжностно присвояване на пари в такива размери е от 3 до 15 г., съобщава сайтът "Старият мост".

Димитър Манчев е с чин подполковник от Българската армия. През 2010 г. е награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от Военна полиция. После започнал работа в митницата.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама